Erdogan anunţă că Turcia vrea să mai cumpere rachete din Rusia. SUA ameninţă cu noi sancţiuni
Vizualizari:

Erdogan anunţă că Turcia vrea să mai cumpere rachete din Rusia. SUA ameninţă cu noi sancţiuni

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că ţara sa intenţionează să cumpere un al doilea lot de sisteme de rachete defensive ruseşti S-400, o mişcare ce ar putea adânci falia dintre Ankara şi Washington, aliaţi NATO, şi ar putea atrage noi sancţiuni din partea SUA, scrie Reuters.

Statele Unite susţin că rachete S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele de luptă F-35 şi pentru alte sisteme defensive NATO. De partea cealaltă, Turcia afirmă că nu a putut achiziţiona sisteme defensive în condiţii avantajoase de la niciun partener NATO.

„Pe viitor, nimeni nu va putea influenţa ce tip de sisteme defensive cumpărăm, de la cine cumpărăm şi cât cumpărăm”, a declarat Erdogan duminică, într-un interviu pentru CBS News, potrivit Reuters.

„Nimeni nu va putea influenţa asta. Doar noi vom lua aceste decizii”, a completat el. În decembrie anul trecut, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Direcţiei de Industrie a Apărării din Turcia, a şefului ei, Ismail Demir, şi a altor trei angajaţi, ca urmare a achiziţiei primului lot de rachete ruseşti S-400.

Însă discuţiile dintre Rusia şi Turcia privind livrarea unui al doilea lot de rachete au continuat, ceea ce, a avertizat SUA în mod repetat, va atrage noi sancţiuni.

„Cerem Turciei, la toate nivelele şi cu fiecare ocazie, să nu cumpere sisteme S-400 şi să nu mai achiziţioneze niciun echipament militar rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului amercian de Stat când a fost rugat să comenteze afirmaţiile lui Erdogan.

„Atenţionăm Turcia că orice nouă achiziţie semnificativă de armament rusesc riscă să atragă sanţiuni separate de cele din decembrie 2020”, a mai arătat purtătorul de cuvânt, făcând trimitere la o lege din 2017, Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.

El a precizat, de asemenea, că Statele Unite privesc Turcia ca pe un aliat şi un prieten şi caută modalităţi de a întări parteneriatul „chiar şi când avem viziuni diferite”.

Similare
RECOMANDĂRI