Emmanuel Macron, înaintea primei sale vizite în Letonia şi Lituania: “Este clar că Lukaşenko trebuie să plece. În Belarus este o criză de putere”
Sursa foto:Britanica Vizualizari:

Emmanuel Macron, înaintea primei sale vizite în Letonia şi Lituania: “Este clar că Lukaşenko trebuie să plece. În Belarus este o criză de putere”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu pentru săptămânalul Journal du dimanche că liderul de la Minsk Aleksandr Lukaşenko “trebuie să plece”, informează duminică AFP.

“Ceea ce se întâmplă în Belarus este o criză de putere, o putere autoritară care nu poate accepta logica democraţiei şi care se agaţă cu forţa. Este clar că Lukaşenko trebuie să plece”, a declarat Macron, potrivit Agerpres, care aminteşte că liderul de la Elysee va efectua de luni până miercuri prima sa vizită în Lituania şi Letonia, două state baltice care speră în sprijinul său în confruntarea cu criza politică din Belarus şi cu presiunile Rusiei.

Alături de Estonia, Lituania şi Letonia au adoptat o serie de sancţiuni coordonate care se adresează unui număr de 30 de oficiali ai regimului de la Minsk, inclusiv preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko, care a fost declarat persona non-grata în cele trei state baltice. Mai mult, lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania.

Preşedinţia franceză a indicat că “nu este exclus” ca Emmanuel Macron să se întâlnească la Vilnius cu opozanta belarusă, care s-a aflat săptămâna trecută la Bruxelles pentru întâlniri cu Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European şi cu miniştrii de externe din ţările UE, însă aceştia din urmă au eşuat în a ajunge la un consens privind un cadru de măsuri restrictive împotriva autorităţilor din Belarus pe fondul opoziţiei Ciprului.

Svetlana Tihanovskaia a declarat joi pentru Le Figaro că “aşteaptă multe” de la Macron şi speră că acesta “se va implica în a ne ajuta să ieşim din impas”.

Franţa solicită o tranziţie paşnică în Belarus prin încheierea represiunii şi apoi prin iniţierea unui dialog care să ţină seama de voinţa populaţiei “evitând riscul unei represiuni mai mari sau chiar o intervenţie a Rusiei”, a reamintit preşedinţia franceză.

Vizita lui Macron în Letonia şi Lituania va surveni cu câteva zile înainte de summitul special al Consiliului European din 1-2 octombrie, consacrat exclusiv relaţiilor externe ale UE şi îndeosebi situaţiei din Belarus. Poziţia lui Emmanuel Macron privind criza din Belarus apare în condiţiile în care Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au armonizat poziţiile în privinţa lui Lukaşenko. Departamentul de Stat, statele membre ale UE şi Parlamentul European au anunţat, pe rând, că nu îl recunosc pe Aleksandr Lukaşenko drept ”preşedintele legitim ales al Belarusului”.

În ceea ce priveşte rolul preşedintelui rus Vladimir Putin în găsirea unei soluţii la criza politică declanşată după realegerea contestată a preşedintelui Lukaşenko pe 9 august, Emmanuel Macron consideră că suntem încă departe de o astfel de ipostază.

“Întâmplător am vorbit cu Vladimir Putin pe 14 septembrie, în ziua în care l-a primit pe Lukaşenko la Soci. I-am spus că Rusia are un rol de jucat şi acest rol poate fi pozitiv dacă îl determină pe Lukaşenko să respecte adevărul urnelor şi să elibereze prizonierii politici. Asta a fost acum două săptămâni, suntem încă departe”, a declarat preşedintele francez.

Similare
RECOMANDĂRI