Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dispută diplomatică între Rusia şi Occident. Moscova, acuzată că blochează accesul experţilor la Douma

Războiul declaraţiilor dintre Rusia şi Occident continuă. Moscova avertizează că haosul ameninţă sistemul internaţional, în timp ce Occidentul o acuză că blochează accesul experţilor internaţionali în Douma, oraşul supus atacurilor chimice. Vizita acestora, care trebuia să aibă loc ieri, a fost amânată. În zonă au reînceput luptele între armata guvernamentală şi rebelii islamişti.

Criza din Siria este unul dintre principalele subiecte ale consiliului miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, care se desfăşoară în Luxemburg. Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, a reafirmat că decizia de a ataca facilităţile chimice siriene a fost o decizie corectă.

Boris Johnson, ministrul britanic de externe: "Este foarte important să subliniez că nu a fost o încercare de a schimba cursul războiului din Siria, de a forţa o schimbare de regim sau de a-l da jos pe Assad. Mă tem că războiul din Siria va continuă în această modalitate oribilă şi mizerabilă, dar ar trebui ca lumea să spună că ne-am săturat de folosirea armelor chimice, de degradarea acestei interdicţii timp de o sută de ani, s-a ajuns prea departe".

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Politică externă al UE: "Cerem Rusiei şi Iranului să-şi folosească influenţa asupra Damascului ca să înceap[ negocieri serioase şi semnificative sub auspiciile ONU, la Geneva, şi, aşa cum ştiţi, suntem gata să participăm la finanţarea reconstrucţiei Siriei, dar aceasta se va întâmpla numai în baza unui proces politic sub auspiciile ONU".

Drama umanitară pare fără sfârşit.

Hussein, refugiat sirian: "Condamn războiul, noi suferim. Am şapte copii, iar nevasta este însărcinată. Este dificil pentru noi".

Ahmed, refugiat irakian: "Nu avem nevoie de război, nicio ţară, opriţi vărsarea de sânge în ţările arabe! Au murit mulţi oameni, mulţi şi-au pierdut casele, slujbele, trăiesc în stradă. Războiul este ceva foarte rău. Opriţi, vă rog, războiul!".

Washingtonul anunţă că, pentru moment, nu intenţionează să lanseze noi bombardamente. Administraţia americană este pregătită, însă, să crească presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni economice.

Similare
RECOMANDĂRI