Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Discuţii Rusia - SUA, la Soci. Cele două părţi, pe poziţii divergente, în probleme precum Coreea de Nord, Iran, Ucraina, Venezuela

În ciuda divergenţelor şi tensiunilor fără precedent din relaţiile ruso-americane, Administraţia de la Casa Alba intenţionează să îmbunătăţească dialogul cu Moscova. Donald Trump l-a trimis pe Mike Pompeo la Soci, în Rusia, pentru a discuta cu Serghei Lavrov şi cu preşedintele Putin.

Înainte de a fi primit de preşedintele Putin,  Mike Pompeo a inventariat cu omologul său rus Serghei Lavrov întreg spectrul relaţiilor bilaterale, deteriorate serios în ultimii ani.

Ca un prim pas, Serghei Lavrov a propus crearea unui grup de lucru format din  politologi, foşti militari, oameni de afaceri – experţi în problematica relaţiilor ruso-americane.

În ciuda atmosferei prietenoase din timpul discuţiilor, cele două părţi au rămas pe poziţii divergente pe probleme cum ar fi Coreea de Nord, Iranul, Ucraina, Venezuela.

Ministrul Lavrov a replicat că instaurarea democraţiei cu forţa nu duce la nimic bun, amintind ce s-a întâmplat în Irak şi Libia.  Mai mult, şeful diplomaţiei ruse a calificat presiunile americane asupra regimului Maduro drept nedemocratice.

La Soci, s-a discutat şi despre o posibilă întrevedere Putin-Trump, cel mai probabil în marja summit-ului G 20 din Japonia de la sfârşitul lunii iunie.

Similare
RECOMANDĂRI