Directorul Fondului Monetar Internaţional: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică
Vizualizari:

Directorul Fondului Monetar Internaţional: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică

Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat vineri că economia globală se află pe o tendinţă similară cu cea din anii 1920, tendinţă ce a culminat în Marea criză economică din 1929, din cauza inegalităţilor şi a instabilităţii pieţelor financiare, transmite site-ul publicaţiei The Guardian.

Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internaţional, care compară evoluţiile actuale ale economiei globale cu evoluţiile din anii 1920, au relevat faptul că tendinţele sunt similare.

"Deşi inegalităţile economice dintre ţări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul ţărilor", a spus ea, oferind ca exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogaţi 10% din membrii societăţii deţin o avuţie echivalentă cu cea controlată de 50% din populaţie ce se află la baza piramidei.

Situaţia este similară la nivelul membrilor Organizaţiei pentru Cooperare Economică, unde discrepanţele între venituri şi avuţie au atins sau sunt în preajma unui nivel record, a indicat şefa FMI.

"În anumite privinţe, aceste tendinţe îngrijorătoare sunt reminiscente debutului de secol XX, când forţele gemene ale tehnologiei şi integrării economice au dus la prima epocă de aur, furtunoşii ani '20 (eng. Roaring Twenties – n.red.), iar, în cele din urmă, la dezastru financiar", a spus Georgieva, făcând referire la Marea criză economică din 1929, al cărei semnalizator şi catalizator a fost prăbuşirea pieţelor financiare americane şi britanice.

"Dacă acţionăm şi, mai ales, dacă acţionăm împreună, putem să evităm repetarea greşelilor din anii 1920 în anii 2020", a spus Kristalina Georgieva.

Ea a avertizat că noi probleme cum ar fi schimbările climatice şi protecţionismul comercial înseamnă că următorii 10 ani vor fi cel mai probabil caracterizaţi de tensiuni sociale şi de volatilitate în pieţele financiare.

“Dacă ar fi să identific o temă pentru începutul noului deceniu, aceata ar fi multiplicarea incertitudinilor”, a mai spus şefa FMI, care a atras atenţia şi asupra exceselor ce au dus la criza financiară globală din 2008.

Similare
RECOMANDĂRI