EXTERN

Desfăşurarea de trupe ruse. Ucraina cere ajutorul NATO şi invocă promisiunile de la Bucureşti

post-img

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a participat, marţi, la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au discutat despre tensiunile militare din Ucraina, despre desfăşurarea de noi contigente ale armatei ruse la graniţa cu Ucraina, dar şi despre promisiunea pe care Alianţa Nord Atlantică a făcut-o Kievului în 2008, la summit-ul de la Bucureşti.

„Înarmarea considerabilă a Rusiei este nejustificată, inexplicabilă şi profund îngrijorătoare”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la finalul întâlnirii, potrivit Radio Europa Liberă.

Stoltenberg a cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare de la graniţa cu Ucraina şi a subliniat că NATO sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Jens Stoltenberg a arătat că NATO va continua să ofere un sprijin „politic şi concret” semnificativ Ucrainei, potrivit Defensromania.ro

„Suntem foarte preocupaţi de evoluţia situaţiei, pe care NATO o monitorizează foarte atent. În ultimele săptămâni, Rusia a mutat mii de trupe înarmate la frontierele Ucrainei. Este cea mai mare masă de trupe ruseşti de la anexarea ilegală a Crimeei din 2014”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai arătat că mai mulţi soldaţi ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei în ultimele zile şi a cerut Rusiei să îşi respecte angajamentele internaţionale.

Promisiunile de la summit-ul NATO de la Bucureşti, invocate de ministrul ucrainean de externe

„Reformele vor aduce Ucraina mai aproape de NATO. Vrem să vedem Ucraina reuşind”, a spus Stoltenberg.

La rândul său, ministrul de externe din Ucraina a precizat că Rusia trebuie „să înţeleagă” că Ucraina aparţine în prezent lumii occidentale iar Occidentul nu va permite Rusiei să distrugă democraţia şi suveranitatea Ucrainei.

„Ucraina nu face parte din lumea rusă şi nu va fi niciodată considerată ca atare. La nivel operaţional, avem nevoie de măsuri care să descurajeze Rusia şi intenţiile sale agresive. Acestea ar putea fi, aşa cum a menţionat secretarul general, o nouă rundă de sancţiuni”, a spus Kuleba.

„Este mai bine să acţionăm acum pentru a preveni Rusia să escaladeze situaţia.”

Oficialul ucrainean a amintit şi de promisiunea pe care NATO a făcut-o în 2008, la summit-ul de la Bucureşti. Atunci, NATO a promis Ucrainei şi Georgiei că vor deveni membre ale organizaţiei nord-atlantice.

„Credem că Alianţa este o instituţie în care se poate avea încredere, care îşi ţine promisiunile. Pentru noi apartenenţa la Ucraina a NATO este o chestiune de timp. Şi nu există alte criterii, care trebuie îndeplinite atunci când vine vorba de relaţiile cu Rusia. În 2014, era de neimaginat că Rusia va merge până la ocuparea Crimeei şi a Donbassului. Aş dori să reamintesc că planul iniţial al strategiilor ruseşti a fost de a reduce Ucraina la jumătate şi de a crea o entitate politică numită Noua Rusie, Novorossiya. Acest plan a eşuat, din cauza contra-măsurilor eficiente luate de statul ucrainean şi a sacrificiului soldaţilor şi ofiţerilor noştri”, a mai spus Kuleba.