Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentarii britanici se vor pronunţa în legătură cu ieşirea din UE fără acord

Parlamentarii britanici se pregătesc astăzi pentru un nou vot. După ce aseară au respins acordul Brexit modificat, astăzi se vor pronunţa în legătură cu ieşirea din Uniunea Europeană fără acord. Guvernul de la Londra a anunţat în cursul dimineţii o serie de măsuri temporare, pentru scenariul divorţului fără acord. Printre altele, britanicii nu vor institui controale la graniţa Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, iar la mai multe mărfuri scad tarifele vamale.

Dezamăgire în randul europenilor, după respingerea acordului modificat. Atât Comisia Europeană, cât şi parlamentul european afirmă că britanicii au irosit ultima şansă de a ajunge la un acord privind Brexitul. „Noi am făcut tot ce se putea face”, afirmă Bruxelles-ul. Imaginea unui politician invins, la finalul carierei - scrie presa britanica depsre Premierul Theresa May, care aseară în parlament era vizibil marcată de eşec. Varianta modificată a acordului Brexit oferă garanţii juridice că britanicii se pot retrage din aşa numitul mecanism backstop - plasa de siguranţă - legat de regimul frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Astăzi, Camera Comunelor votează din nou. Deputaţii se vor pronunţa în legătură cu ieşirea din clubul comunitar fără acord. Dacă resping şi această variantă, mâine votează din nou, pentru eventuala prelungire a termenului, dincolo de 29 martie, când, teoretic, ar trebui să se producă divorţul. Mutarea datei este însă problematică, ţinând cont că la sfârşitul lui mai au loc alegeri pentru Parlamentul European, iar britanicii ar trebui să participe la vot, dacă până atunci nu se produce Brexitul.
Similare
RECOMANDĂRI