EXTERN

Dealul Crucilor din Lituania. Un simbol al rezistenţei în faţa sovieticilor a devenit loc de reculegere şi punct turistic

Un deal din nordul Lituaniei este un adevărat magnet pentru turişti şi un loc unde localnicii merg să se reculeagă. Acolo sunt amplasate nu mai puţin de 200 de mii de cruci. Sunt un simbol, după ce dealul a rezistat mai multor încercări de a fi ras de pe suprafaţa pământului de sovietici.

Dealul Crucilor este în nordul Lituaniei, lângă localitatea Siauliai, şi este cel mai vizitat loc de pelerinaj din statul baltic. Acolo sunt amplasate peste 200 de mii de cruci.

Simas Daugmaudis, ghid: "Lituanienii vin aici când se căsătoresc, să lase o cruce pentru un nou început. Sau atunci când se naşte un copil, instalează o cruce pentru viaţă nouă. Alţii vin doar să se relaxeze aici sau să se roage".

Primele cruci au fost instalate acolo acum mai bine de un secol şi jumătate, mai exact în 1863, după ce ruşii au înăbuşit o rebeliune a lituanienilor.

În timp, numărul lor a crescut şi de 5 ori. Sovieticii au încercat să radă de pe faţa pământului acest deal, ultima oară în 1985. De fiecare dată, după trecerea buldozerelor apăreau şi mai multe cruci.

O vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în 1993 a adus acest loc în atenţia turiştilor străini.

Maria Jankauskiene, turistă din Danemarca: "Mă simt copleşită. Nu sunt o persoană religioasă, dar tot te emoţionează. Este un loc absolut minunat".

Inscripţii în diverse limbi atestă interesul străinilor pentru acest loc. Este şi o tradiţie a militarilor din forţele NATO, care, după ce îşi încheie misiunile în statele baltice, merg acolo să instaleze cruci.

Anual, un sfert de milion de oameni merg să se reculeagă pe Dealul Crucilor din nordul Lituaniei.