Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cursa pentru Parlamentul European. Scrutinul s-a încheiat în şapte ţări. 21 de state au alegeri pe 26 mai

A fost a-3-a zi a scrutinului europarlamentar. Au votat alegători din Slovacia, Letonia, Malta şi Cehia. Primele rezultate provizorii, privind noua componenţă a Parlamentului European, vor fi anunţate mâine după miezul nopţii, când procesul va fi încheiat pentru toate cele 28 de state membre, între care şi România.

Europarlamentarele se desfăşoară timp de 4 zile. Procesul electoral s-a încheiat în 7 ţări: Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Letonia, Malta, Slovacia şi Cehia. Laburiştii olandezi în frunte cu Frans Timmermans, oficial al Comisiei Europene, sau partidul proeuropean al premierului irlandez, aşteaptă relaxaţi rezultatele.

Sondajele făcute la ieşirea de la urne i-au plasat pe primul loc. Marea Britanie a fost prinsă în acest vîrtej electoral din cauză că nu a reuşit să treacă Acordul Brexit prin parlament.

LEO VARADKAR, premierul Irlandei: "Intrăm într-o nouă fază a Brexitului, care poate fi foarte periculoasă pentru Irlanda. În următoarele luni putem să ne confruntăm cu un premier eurosceptic, care vrea un Brexit dur".

Frans Timmermans: "Sper să mă ridic la înălţimea aşteptărilor".

21 de state, între care şi România, au programat alegerile pentru 26 mai. Votul este obligatoriu în Bulgaria, Belgia, Grecia şi Luxemburg. Scrutinul pentru Parlamentul European a fost calificat drept o luptă între principalele formaţiuni proeuropene şi partidele de extremă dreapta, eurosceptice şi populiste.

Alegerile lansează un nou ciclu politic în UE, inclusiv schimbarea conducerii pentru instituţiile sale. Şi au loc în contextul unei crize profunde legate de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Similare
RECOMANDĂRI