EXTERN

Cum şi-a petrecut Donald Trump ultima zi de mandat. Absent şi tăcut, preşedintele s-a prăbuşit în sondaje şi a fost abandonat de aliaţi

post-img

Donald Trump îşi încheie ultima zi plină de mandat aşa cum şi le-a petrecut şi pe cele de după evenimentele violente de la Capitoliul din Washington pe care le-a instigat într-o ultimă şi disperată încercare de a mai rămâne la putere – ascunzându-se de public şi prăbuşit în sondajele de încredere, relatează Business Insider.

Donald Trump aproape că a dispărut de pe scena publică în ultimele zile ale preşedinţiei sale haotice. De când susţinătorii săi au atacat Congresul american în timpul procedurii de validare a alegerilor, preşedintele american în funcţie nu a mai avut nicio apariţie publică, scrie Digi24.

Subalternii săi au descris starea de spirit a preşedintelui din ultimele zile – Trump este furios şi izolat la Casa Albă. CNN scria săptămâna trecută că persoanele care îl consiliază au decis să facă în aşa fel încât să reducă cât de mult posibil apariţiile sale publice pentru a evita ca acesta să facă declaraţii nesăbuite cu privire la insurecţia din 6 ianuarie.

Chiar dacă conturile sale de pe reţelele sociale au fost şterse sau blocate, Donald Trump a preferat să rămână absent, fără să folosească multitudinea de căi la dispoziţia sa pentru a se adresa poporului american.

Aşa cum arată şi The Hill, vicepreşedintele în funcţie Pence a fost cel care i-a luat locul lui Trump pentru o serie de atribuţii ceremoniale de final de mandat, precum participarea la o briefingul final pentru ultimele detalii ale ceremoniei de învestire.

Programul pentru ultima sa zi în funcţie arată similar cu cele pe care le-a avut şi în ultimele săptămâni – „Preşedintele Trump va lucra de dimineaţă devreme şi până târziu în noapte. Va efectua mai multe convorbiri telefonice şi va avea mai multe întâlniri”, se arată în programul oficial al preşedintelui SUA.

Trump ar avea însă nişte planuri pentru ultimele sale ore în funcţie, însă mai toate par să fie îndreptate spre subminarea ceremoniei de învestire a lui Biden. Surse de la Casa Albă spun că Trump şi-ar dori o plecare din funcţie „cu onoruri militare”, însă vrea să plece în Florida înainte ca ceremonia să înceapă pentru a evita situaţia în care pleacă de la Washington cu statutul de fost preşedinte. Mike Pence a anunţat că nu va participa la ceremonia de plecare a lui Trump, dar că va participa la învestirea noului preşedinte, marcând din nou relaţia glacială dintre preşedinte şi vicepreşedinte de după atacul din 6 ianuarie. 

Evenimentele violente de la Washington au reprezentat punctul de cotitură în relaţia lui Trump cu partidul său, partid care până atunci i-a tolerat toate derapajele. Izolat de republicani, dar şi de propriul cabinet, Trump a rămas aproape singur la Casa Albă. Cea mai nouă lovitură a venit marţi, când şeful majorităţii din Senat, republicanul de care depinde condamnarea sa în procesul care va avea loc în Senat pe parcursul următoarelor săptămâni, l-a condamnat public, din sala de şedinţe a Senatului, pentru instigarea Asaltului de la Capitoliu.

Donald Trump s-a prăbuşit în sondajele de încredere şi popularitate

Donald Trump va pleca de la Casa Albă nu doar în dizgraţia celui de-al doilea impeachment şi a faptului că este singurul preşedinte american care a încercat să instige o insurecţie împotriva propriei ţări, dar şi liderul de la Casa Albă cu una dintre cele mai scăzute cote de încredere.

Un sondaj Gallup, publicat luni, arată că doar 34% dintre americani mai aprobă activitatea preşedintelui, cea mai slabă cifră a acestuia într-un sondaj Gallup de la începutul preşedinţiei sale.

Gallup notează, de asemenea, că media cotei de încredere a lui Trump în cei patru ani de mandat este de 41%, mai scăzută decât a oricărui alt preşedinte de după Al Doilea Război Mondial.

Un alt sondaj, realizat de Pew Research Center, arată o cotă de încredere chiar mai redusă pentru preşedintele în funcţie – de 29%.

FiveThirtyEight analizează, de asemenea, cum s-au înscris ultimele zile la Casa Albă ale lui Trump în tendinţele din sondaje şi concluzionează că pierderea masivă de sprijin în sondaje arată că acesta începe să-i piardă chiar şi pe unii dintre republicanii care l-au votat în 2020, dar şi pe votanţii care pendulează în general între republicani şi democraţi, şi care de această dată l-au preferat pe el.

Ultimul discurs al lui Trump ca preşedinte: Mişcarea noastră e abia la început

În ultimul său discurs oficial, un clip înregistrat, Trump a spus că „se va ruga pentru succesul” viitoarei administraţii, însă a refuzat să o numească sau să îl pomenească pe succesorul său la Casa Albă.

Trump mai spune că toată lumea din SUA a fost „îngrozită” de revoltele de la Capitoliu, potrivit fragmentelor din discurs făcute publice de Casa Albă.

„Violenţa politică este un atac asupra a tot ceea ce preţuim ca americani. Nu poate fi tolerată”, a spus el. „Acum, când mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii, miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am creat-o abia începe”, se arată în discurs. „Agenda noastră nu era despre dreapta sau stânga, nu despre republicani sau democraţi, ci despre binele unei naţiuni - şi asta înseamnă întreaga naţiune”, mai spune Trump.

El spune că administraţia sa a „restabilit puterea americană în ţară şi leadershipul american în străinătate” şi „a construit cea mai mare economie din istoria lumii”. Trump adaugă că sub conducerea sa, Statele Unite „şi-au revitalizat alianţele şi au unit ţările lumii pentru a rezista Chinei mai mult ca niciodată”.

„Ca urmare a diplomaţiei noastre îndrăzneţe şi a realismului bazat pe principii, am realizat o serie de acorduri istorice de pace în Orientul Mijlociu. Este începutul unei noi ere pentru un nou Orient Mijlociu, iar noi ne aducem soldaţii acasă”, mai spune Trump.

El adaugă că este „foarte mândru” că a fost primul preşedinte din ultimele decenii care „nu a început noi războaie”.