Cum au încercat doi agenţi ruşi să spioneze Forumul Economic de la Davos, deghizaţi în instalatori
Vizualizari:

Cum au încercat doi agenţi ruşi să spioneze Forumul Economic de la Davos, deghizaţi în instalatori

Autorităţile din Elveţia au dejucat o operaţiune de spionaj rusească care implica folosirea unor agenţi care s-au dat drept instalatori şi care aveau misiunea de a instala microfoane, pentru a obţine informaţii de la liderii şi oamenii de afaceri prezenţi la Forumul Economic de la Davos, informează The Moscow Times, care citează ziarul elveţian Tagez Anzeiger.

Cei doi bărbaţi au fost opriţi la un control de rutină în august 2019, după ce autorităţile au aflat că amândoi au stat în ţară pentru aceeaşi perioadă de trei săptămâni, a relatat ziarul Tagez Anzeiger, citând purtătorul de cuvânt al poliţiei din cantonul Graubünden, din Eleveţia, scrie Digi24.

Conform surselor din poliţie, citate de cotidianul elveţian cei doi ar fi putut să lucreze la instalarea unui sistem de supraveghere audio prin care să obţină informaţii în timpul forumului de la Davos.

Deşi cei doi cetăţeni ruşi s-au prezentat drept instalatori, aceştia deţineau paşapoarte diplomatice, însă niciunul nu fusese acreditat ca diplomat în Elveţia.

Cei doi ruşi au solicitat imunitatea diplomatică, iar reprezentanţii statului rus au ameninţat cu consecinţe diplomatice dacă bărbaţii vor fi reţinuţi. În cele din urmă, poliţia i-a eliberat şi le-a permis să plece din ţară.

„Nu au existat indicii despre fapte penale în timpul controlului", a declarat pentru purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Graubünden.  

Ambasada Rusiei, prin secretarul de presă din Berna, a negat eventuala operaţiune de spionaj, sugerând că „instalatorii” au fost la Davos pentru a ajuta la pregătirea unui eveniment găzduit de Fundaţia Roscongress din Rusia.

„Există persoane din afara Ministerului rus de Externe cărora li se oferă paşapoarte diplomatice”, a precizat ambasada. 

Investitorul american Bill Browder, care a condus o campanie de expunere a corupţiei care îi viza pe oficiali ruşi, pe care i-a acuzat de moartea avocatului său, Sergei Magnitsky, decedat într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce s-a plâns de maltratare, a declarat că presupusa operaţiune de spionaj l-ar fi vizat pe el.

Desfăşurat anual în staţiunea de schi elveţiană din Davos, Forumul Economic Mondial reuneşte lideri din întreaga lume precum preşedintele SUA, Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel sau alţi şefi de stat, dar şi mii de oameni de afaceri, sau reprezentnţi ai ONG-urilor şi ai mediul academic.

La Davos nu participă Vladimir Putin, Rusia fiind reprezentată la Formul Economic Mondial de ministrul pentru dezvoltare economică Maxim Oreshkin.

Similare
RECOMANDĂRI