EXTERN

Criza din Siria după atacul cu rachete. Pentagonul a dat publicităţii noi imagini din timpul operaţiunilor

SUA sunt pregătite să declanşeze noi lovituri în cazul unui alt atac chimic, a avertizat ambasadoarea americană la ONU. A fost respinsă rezoluţia propusă de Rusia la Consiliul de Securitate, care condamnă loviturile aeriene din Siria. Între timp, Pentagonul a dat publicităţii noi imagini cu bombardiere implicate în operaţiuni.

După ce "bombele noi, frumoase şi inteligente” cum le-a calificat preşedintele Trump, au lovit Siria, diplomaţii şi militarii fac bilanţul atacului.

În Consiliul de Securitate, reunit de urgenţă, atmosfera a fost incendiară, iar negocierile diplomatice par îngheţate.

Rusia a vorbit despre agresiunea SUA, care agravează situaţia umanitară. De cealaltă parte, aliaţii spun că loviturile aeriene au afectat serios programul de armament chimic al Damascului şi menţin presiunea.

Franţa spune că Rusia are obligaţia să exercite presiuni asupra regimului Assad pentru a ieşi din criză, iar Marea Britanie examinează opţiunile alături de aliaţi.

Nikky Haley, ambasadorul SUA la ONU: Am vorbit cu preşedintele şi mi-a spus că, în cazul în care regimul sirian va folosi din nou gazul otrăvitor, America este pregătită să acţioneze.

Vasiliy Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU: Acesta este modul în care doriţi ca afacerile internaţionale să fie conduse acum? Acesta este huliganismul în relaţiile internaţionale şi nu huliganism minor, având în vedere că vorbim de mari puteri nucleare.

Preşedinţii SUA şi Franţei şi premierul britanic au vorbit la telefon despre excelenta coordonare a forţelor armate. Au apărut imagini noi cu pagubele produse celor 3 obiective ţintite de aliaţi cu 105 rachete.

Pentagonul a folosit 2 distrugătoare şi un crucişător, 2 bombardiere de tip B1 şi un submarin aflat în Mediterană, de pe care s-au tras 6 rachete Tomahawk. Franţa a lansat 3 rachete de pe o fregată multirol şi 9 de pe avioanele de luptă Rafal şi Mirage. Iar britanicii au participat la misiuni cu aparate Tornado şi Typhoon, care au tras 8 rachete Storm Shadow.

Desfăşurarea tehicii militare lasă, deocamdată, fără răspuns întrebările legate de strategia aliată pe termen lung în Siria.