EXTERN

Convorbire de “gradul zero” Biden-Putin: SUA avertizează Rusia cu “măsuri severe” în cazul unei escaladări militare în Ucraina

post-img

Convorbirile prin videoconferinţă între preşedinţii american şi rus Joe Biden şi Vladimir Putin s-au încheiat marţi, la puţin timp după ora 17.00 GMT, pe fondul temerilor privind o escaladare militară a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană, iar liderul de la Casa Albă urmează să poarte noi discuţii cu liderii aliaţi europeni, între care preşedintele Franţei, cancelarul Germaniei şi prim-miniştrii Marii Britanii şi Italiei.

În cadrul discuţiilor care, potrivit Casei Albe, s-au întins pe parcursul a două ore şi un minut, liderul american i-a transmis omologului său rus că Rusia se va confrunta cu “sancţiuni severe, în special economice” în cazul unei escaladări militare în Ucraina. În schimb, potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a denunţat potenţialul militar în creştere al NATO la frontierele Rusiei în legătură cu sprijinul său acordat Ucrainei şi a cerut “garanţii” că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est, scrie Calea Europeană.

Discuţiile prin videoconferinţă au durat circa două ore, potrivit agenţiilor ruse de ştiri Ria Novosti, TASS şi Interfax, citate de Agerpres. Casa Albă a anunţat că discuţia prin videoconferinţă s-a încheiat fix la ora 17.08 GMT, după ce a început la ora 15.07 GMT.

Convorbirea a început printr-un schimb de amabilităţi difuzat de televiziunea rusă.

“Mă bucur să vă revăd”, a spus Joe Biden. “Vă salut, domnule preşedinte”, a spus Vladimir Putin, aşezat la o masă lungă.

Preşedintele rus se afla în reşedinţa sa de la Soci, staţiune balneară de pe malul Mării Negre, în timp ce preşedintele american a purtat discuţia din aşa-numita “Situation Room” de la Casa Albă.

Casa Albă a anunţat între timp că Joe Biden va discuta telefonic marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin. Biden a avut o convorbire similară luni cu aceiaşi lideri aliaţi. De asemenea, Joe Biden urmează ca în zilele următoare să aibă o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat executivul american.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preşedintele Biden “a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite şi a aliaţilor noştri europeni cu privire la escaladarea forţelor Rusiei în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri economice puternice şi de altă natură în cazul unei escaladări militare”. Poziţia exprimată de Biden vine să întărească informaţiile lansate de diferite surse din cadrul administraţiei americane, care indicau faptul că SUA intenţionează să-şi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, în cazul în care Rusia atacă Ucraina. În acelaşi context, şi Uniunea Europeană a anunţat că depune eforturi pentru ”a evita o criză”, dar că ”va susţine ferm Ucraina” în cazul unui atac din partea Rusiei.

Preşedintele Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a făcut apel la dezescaladare şi la o revenire la diplomaţie şi negocieri politice.

Cei doi preşedinţi au însărcinat echipele lor să dea curs situaţiei, iar SUA vor face acest lucru în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii, mai arată sursa citată. În paralel, preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat pentru iniţiative şi “un proces de aplanare” a tensiunilor cu Moscova, în contextul în care ţara sa preia de la 1 ianuarie 2022 preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, Biden şi Putin au discutat şi despre dialogul dintre SUA şi Rusia privind stabilitatea strategică, un dialog separat privind ransomware, precum şi despre activitatea comună privind problemele regionale, cum ar fi Iranul.