Comisia Europeană pune presiuni pe AstraZeneca să livreze vaccinurile agreate: UE a finanţat dezvoltarea şi producţia lor
Vizualizari:

Comisia Europeană pune presiuni pe AstraZeneca să livreze vaccinurile agreate: UE a finanţat dezvoltarea şi producţia lor

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunţat luni seară că AstraZeneca nu va mai livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană şi a transmis companiei, în mod public, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condiţiile în care vaccinul a fost finanţat cu bani europeni. Totodată, ea a anunţat un mecanism de transparenţă, prin care companiile vor fi obligate să anunţe exporturile către ţările non-UE.

Oficialul european a precizat că vaccinul AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare privind punerea pe piaţă, iar o decizie favorabilă a Agenţiei Europene a Medicamentelor va fi anunţată „până la finalul acestei săptămâni, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, scrie Digi24.

„Însă este o problemă pe partea de aprovizionare. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod suprinzător Comisia şi Uniunea Eur.opeană că intenţionează să furnizeze considerabil mai puţine doze de vaccin decât a fost agreat şi anunţat. Noul calendar este inacceptabil”, a spus Stella Kyriakides, într-o conferinţă de presă.

Comisarul european pentru sănătate a precizat că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase şi importante”, în contextul în care UE a pre-finanţat dezvoltarea şi producţia vaccinului şi „vrea să vadă rezultatul”.

„Uniunea Europeană vrea să ştie cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns şi cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Stella Kyriakides.

Ea a adăugat că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanţat, să fie livrate „cât mai repede posibil”. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.

Stella Kyriakides a subliniat că a propus celor 27 de ţări membre ca un mecanism de transparenţă să fie implementat imediat, în condiţiile în care UE a finanţat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-COVID.

„Vrem claritate cu privire la tranzacţii şi deplină transparenţă în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunţa în prealabil un eventual export către ţările terţe”, a mai spus ea, precizând că livrările umanitare nu vor fi afectate de această procedură.

Similare
RECOMANDĂRI