Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucţie a ţării: 33 milioane de euro, mobilizate pentru nevoi de urgenţă
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucţie a ţării: 33 milioane de euro, mobilizate pentru nevoi de urgenţă

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucţie a ţării şi mobilizează 33 milioane de euro pentru nevoi urgente de asistenţă medicală şi echipamente şi pentru protecţia infrastructurii critice după explozia devastatoare din portul Beirut, potrivit unui comunicat referitor la discuţia telefonică de joi dintre preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Hassan Diab, prim-ministrul Libanului.

Liderul european a exprimat condoleanţele şi sprijinul acordat de UE Libanului în faţa catastrofei devastatoare care a lovit oraşul Beirut şi ţara în ansamblu, scrie caleaeuropeana.ro.

 În acest sens, a fost trecută în revistă asistenţa acordată deja de UE, care include în special:

  • desfăşurarea a peste 100 de pompieri specializaţi în operaţiuni de căutare şi salvare, cu vehicule, câini şi echipamente medicale de urgenţă, inclusiv prin Crucea Roşie Libană;
  • oferta de echipe suplimentare, în special pentru detectarea substanţelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare;
  • o navă militară dotată cu port-elicopter pentru evacuare medicală şi echipament medical şi de protecţie
  • activarea sistemului de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a ajuta la evaluarea daunelor.

Pe lângă aceste eforturi, Comisia mobilizează peste 33 de milioane de euro pentru primele nevoi de urgenţă, asistenţă medicală şi echipamente, precum şi pentru protecţia infrastructurii critice. Comisia va avea în vedere sprijin suplimentar în funcţie de evaluarea nevoilor umanitare în curs de desfăşurare.

De asemenea, cele două părţi au discutat despre sprijinul pe termen lung pe care UE îl poate oferi pentru a ajuta în procesul de reconstrucţie a ţării.

În acest sens, preşedintele Comisiei a subliniat posibila mobilizare a experţilor şi a echipamentelor pentru a contribui la evaluarea gradului de deteriorare a infrastructurii şi la gestionarea substanţelor periculoase precum azbestul şi alte substanţe chimice. Acest lucru poate fi important pentru structurile civile, dar şi pentru reabilitarea Portului Beirut.

Mai mult, von der Leyen a subliniat că Executivul Europen este pregătit să exploreze modul în care UE poate să stimuleze relaţiile comerciale cu Libanul în acest moment dificil, în special sub forma facilitării comerciale şi vamale preferenţiale.

Preşedintele a oferit, de asemenea, sprijinul UE pentru a realiza o evaluare completă a nevoilor pentru reconstrucţia oraşului şi recuperarea ţării, precum şi sprijin în discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale, care ar putea ajuta la deblocarea unui sprijin economic suplimentar.

Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană acordă o mare importanţă unităţii şi stabilităţii Libanului, care sunt cu atât mai importante astăzi, atât pe plan intern, cât şi pentru regiune. Ea a subliniat că acest moment tragic pentru Liban ar trebui să fie prilejul de a uni toate forţele politice în jurul unui efort naţional pentru a răspunde multor provocări cu care se confruntă ţara. De altfel, Uniunea Europeană va susţine Libanul în acest demers, a asigurat aceasta. 

Similare
RECOMANDĂRI