Comisia Europeană, îngrijorată de epidemia de pestă porcină din Bulgaria
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

Comisia Europeană, îngrijorată de epidemia de pestă porcină din Bulgaria

Extinderea pestei porcine africane în Bulgaria, care ameninţă întregul sector de creştere a porcilor din această ţară, este îngrijorătoare, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Autorităţile de la Sofia au raportat deocamdată peste 30 de focare de infecţie în crescătorii industriale sau particulare. Aproximativ 130 de mii de porci au fost deja sacrificaţi.

Ministrul adjunct bulgar al agriculturii a declarat miercuri că pesta porcină ar putea impune sacrificarea a aproximativ şase sute de mii de porci în ţara sa, ceea ce ar însemna pierderea întregului sector de creştere a porcilor.

Situaţia „este foarte îngrijorătoare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt comunitară Anna-Kaisa Itkonen, cerând să fie luate măsuri împotriva a ceea ce ea a numit o „catastrofală boală a animalelor”.

Oficiali bulgari estimează că pierderile provocate de epidemia de pestă porcină ar putea ajunge în Bulgaria la circa două miliarde de leva (1,15 miliarde de dolari). Uniunea Europeană va acorda Bulgariei asistenţă financiară în valoare de 2,9 milioane de euro pentru a contracara efectele epidemiei de pestă porcină africană.

Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria şi a extins verificările la graniţă.

Comisia Europeană a avertizat că noile zone cu risc ridicat privind pesta porcină africană sunt Bulgaria, Polonia şi Lituania. Până acum nu s-au înregistrat cazuri în Europa Occidentală.

Reaminitim că şi în două judeţe din Galaţi, România, au fost depistate câteva cazuri de pestă porcină, dar şi în trei raioane din Republica Moldova a fost confirmată apariţia focarelor. Este vorba despre satul Mileşti din Nisporeni, Cahul (satele Manta, Roşu, Burlăceni şi Crihana Veche, dar şi la o fermă din oraşul Cahul) şi raionul Cantemir.

Similare
RECOMANDĂRI