Comisarul european pentru piaţa internă apreciază că Brexitul este o catastrofă pentru Regatul Unit
Vizualizari:

Comisarul european pentru piaţa internă apreciază că Brexitul este o catastrofă pentru Regatul Unit

Brexitul reprezintă o ”catastrofă” pentru Regatul Unit, a susţinut marţi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-o declaraţie pentru postul de televiziune francez BFM TV, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Vedeţi ce se întâmplă pe rafturile supermarketurilor, vedeţi ce se întâmplă la pompele de benzină, vedeţi ce se întâmplă cu penuria de asistente şi medici, vedeţi ce se întâmplă cu criza de şoferi de camioane şi în sectorul construcţiilor”, a spus reprezentantul Executivului comunitar.

De altfel, premierul britanic, Boris Johnson, a admis că schimbarea pe care şi-a dorit-o Regatul Unit în urma deciziei de a părăsi Uniunea Europeană ”va fi dificilă şi de durată”, dar a apreciat că Brexitul va conduce ţara către un viitor mai bun.

”Ceea ce se întâmplă în prezent este o adevărată dramă”, a adăugat politicianul francez.

Comisarul francez a făcut trimitere, în egală măsură, şi la disputa iscată între Londra şi Paris pe tema pescuitului. ”Am văzut multă rea-credinţă din partea britanicilor. Ne-am obişnuit cu acest joc”, a mai spus comisarul european pentru piaţa internă, potrivit Politico Europe.

Franţa a ameninţat Regatul Unită că va lua măsuri de ”replică” sau chiar de ”retorsiune” dacă acesta din urmă nu acordă mai multe licenţe pescarilor francezi, apreciind că nu este o problemă franceză, ci una europeană.

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au ajuns la un acord comercial şi de securitate la 24 decembrie 2020, după nouă luni de negocieri intense. Bruxelles-ul a încheiat astfel prima înţelegere comercială şi de securitate cu un stat a cărui apartenenţă la UE s-a întins pe parcursul a aproape jumătate de secol, deschizând aşadar uşa unei noi relaţii ”a vechilor prieteni”.

Acesta prevede un cadru pentru gestionarea comună a stocurilor de peşte din apele UE şi din apele Regatului Unit. Regatul Unit va fi în măsură să dezvolte în continuare activităţile de pescuit britanice, în timp ce activităţile şi mijloacele de subzistenţă ale comunităţilor europene de pescari vor fi protejate, iar resursele naturale vor fi conservate.

În zonele de pescuit încă disputate (zona de 6-12 mile a coastelor britanice şi a insulelor din Canalul Mânecii), Londra şi Jersey au acordat un total de puţin peste 200 de licenţe definitive, în timp ce Parisul reclamă încă 244.

Între timp, lucrurile pe acest dosar şi nu numai avansează, astfel că apele s-au calmat. Progrese se pot observa şi în ceea ce priveşte Irlanda de Nord, problemă spinoasă care a readus Brexitul în lumina reflectoarelor.

Recent, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au convenit ”să se angajeze într-un mod intens şi constructiv, atât la nivel de experţi, cât şi la nivel politic” într-un dialog cu privire la măsurile menite să faciliteze tranzitul mărfurilor în Irlanda de Nord.

Comisia Europeană a prezentat un set de aranjamente pe măsură pentru a răspunde dificultăţilor cu care se confruntă cetăţenii din Irlanda de Nord din cauza ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prin facilitarea, în continuare, a circulaţiei mărfurilor din Marea Britanie în această provincie.

Această propunere vine în urma unor discuţii extinse purtate în ultimele luni cu Guvernul britanic, precum şi a unor acţiuni de informare ale Comisiei Europene în rândul liderilor politici, al întreprinderilor, al societăţii civile şi al altor părţi interesate din Irlanda de Nord. De asemenea, prezintă idei bazate pe elemente ridicate în documentul de comandă al Regatului Unit publicat în iulie 2021.

Comisia consideră că acest pachet de măsuri va face o diferenţă reală pe teren în Irlanda de Nord şi abordează problemele legate de Brexit în ceea ce priveşte circulaţia mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord, probleme care au fost ridicate de cetăţenii şi întreprinderile nord-irlandeze. Aceste măsuri vin în completarea pachetului care a fost prezentat în iunie 2021, care facilitează circulaţia animalelor vii din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Pachetul propune flexibilităţi suplimentare în domeniul alimentelor, al sănătăţii plantelor şi animalelor, al vămilor, al medicamentelor şi al angajamentului cu părţile interesate din Irlanda de Nord. Acesta propune un model diferit pentru punerea în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie şi Irlanda de Nord – în ceea ce priveşte mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este posibilă datorită unei serii de măsuri de protecţie şi de supraveghere sporită a pieţei pentru a se asigura că mărfurile nu intră pe piaţa unică a UE.

Acest pachet deschide calea spre soluţionarea tuturor problemelor de punere în aplicare rămase nerezolvate, stabilind astfel predictibilitatea, stabilitatea şi certitudinea pentru cetăţenii şi întreprinderile din Irlanda de Nord.

 
Similare
RECOMANDĂRI