Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comemorare la Beslan. Se împlinesc 15 ani de la unul dintre cele mai teribile atacuri teroriste din istorie, când 200 de copii au fost ucişi de terorişti

Acum 15 ani o lume întreagă era şocată de unul dintre cele mai teribile atacuri teroriste din istorie. Aproape 200 de copii au fost ucişi de terorişti într-o şcoală din Rusia. Şi astăzi rănile deschise atunci la Beslan continuă să sângereze, iar pentru mulţi supravieţuitori viaţa s-a oprit în acele zile groaznice de septembrie.

An de an, începutul de septembrie la Beslan este perioadă de doliu. Locuitorii micuţului oraş din  Oseţia de Nord îşi amintesc de victimele atacului terorist din 2004 de la o şcoală din oraş. 186 de copii şi aproape tot atâţia adulţi au murit după 3 zile de teroare încheiate cu asaltul forţelor speciale ruse. 

Şi astăzi rămân multe necunoscute cu privire la acel atac, de la numărul teroriştilor şi câţi au scăpat, la felul în care au acţionat autorităţile inclusiv prin cenzurarea presei. Pe 1 septembrie 2004, în prima zi de şcoală, peste 30 de militanţi islamişti ceceni au atacat şcoala din Beslan. 1.100 de oameni au fost luaţi ostatici şi închişi în sala de sport. 3 zile au fost ţinuţi fără mâncare şi apă. Într-un final forţele ruse au luat cu asalt şcoala, iar în confruntare 334 de oameni au murit.

Tragedia de la Beslan a avut efecte pe termen lung: s-au înăsprit legile anti-terorism şi au fost crescute puterile agenţiilor de securitate, iar preşedintele Puţin şi-a consolidat puterea printr-o serie de reforme federale.

Similare
RECOMANDĂRI