Cinci oameni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi de un danez de 37 de ani, înarmat cu un arc, în Norvegia
Sursa foto:agerpres.ro Vizualizari:

Cinci oameni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi de un danez de 37 de ani, înarmat cu un arc, în Norvegia

Poliţia norvegiană a arestat un danez de 37 de ani, suspectat a fi autorul unui atac cu arc şi săgeţi care a făcut cinci morţi şi doi răniţi miercuri la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei, anchetatorii neexcluzând până în prezent o motivaţie teroristă, notează Agerpres.

Suspectul, arestat la scurt timp după incident, este un cetăţean danez de 37 de ani care locuieşte în Kongsberg, a anunţat poliţia norvegiană într-un comunicat publicat în cursul nopţii de miercuri spre joi.

"Am decis să confirmăm această informaţie, deoarece există multe zvonuri care circulă pe reţelele sociale în jurul autorului atacului, unele persoane implicând persoane care nu au legătură cu faptele grave comise", a adăugat poliţia.

Mai devreme, un responsabil al poliţiei locale, Oyvind Aas, făcuse cunoscut într-un briefing de presă că au murit cinci persoane şi alte două au fost rănite.

Cei doi răniţi au fost spitalizaţi în unităţi de terapie intensivă, dar, potrivit lui Oyvind Aas, nu există niciun indiciu că viaţa lor este în pericol. Unul dintre ei este un poliţist în liber care se afla într-un supermarket, unul din multiplele locuri unde s-a produs atacul.

"Potrivit informaţiilor de care dispunem în prezent, există o singură persoană implicată în aceste acte", a adăugat poliţistul. Niciun alt suspect nu este deci căutat.

Potrivit canalului TV2, în general bine informat, presupusul autor al atacului este convertit la islam şi cu antecedente medicale - ceea ce autorităţile au refuzat să confirme.

"Având în vedere desfăşurarea faptelor, este firesc să evaluăm dacă este vorba despre un atac terorist", a indicat Oyvind Aas.

"Suspectul nu a fost audiat şi este prea devreme să se comenteze motivele sale", a adăugat el, precizând că anchetatorii păstrează "toate posibilităţile deschise".

În trecut, Norvegia, o naţiune tradiţional paşnică, a fost ţinta unor atacuri de extremă-dreaptă.

La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane prin detonarea unei bombe lângă sediul guvernului din Oslo, făcând opt morţi, înainte de a deschide focul asupra unui miting al tinerilor laburişti pe insula Utoya, făcând alte 69 de victime.

În august 2019, Philip Manshaus a tras mai multe focuri de armă într-o moschee de lângă Oslo, înainte de a fi blocat de credincioşi, fără a provoca răni grave. Înainte îşi împuşcase din ură rasială sora vitregă adoptivă de origine asiatică.

Mai multe proiecte de atentate islamiste au fost, de asemenea, dejucate, potrivit AFP. 
Similare
RECOMANDĂRI