EXTERN

Cetăţenii din Kazahstan au ieşit în stradă din cauza preţurilor mari la combustibil. Poliţia a făcut mai multe arestări

post-img

Proteste au izbucnit în câteva oraşe kazahe după ce guvernul naţiunii din Asia Centrală a ridicat plafoanele de pe preţurile gazului petrolier lichefiat (GPL) iar costul alternativei populare la benzină a crescut, transmite Reuters.

Protestele publice sunt rare - şi ilegale, dacă organizatorii nu depun o notă în avans – Kazahstan, în fosta republică sovietică care este strict controlată şi în care nu există opoziţie parlamentară.

Manifestaţiile au implicat mii de oameni. Au început pe 2 ianuarie – ziua următoare după ce plafoanele la preţuri pe GPL au fost ridicate – în oraşul Janaozen, locul celor mai violente conflicte dintre protestatari şi poliţie de la obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică.

Protestele s-au răspândit în centrul provinciei Mangistau, la Aktau, precum şi la o tabără de muncitori folosită de cei care lucrează în subcontract pentru cel mai mare producător petrolifer din ţară, Tengizchevroil. Compania condusă de Chevron a transmis că producţia nu a fost afectată.

Manifestanţii, care au cerut guvernului să demisioneze, şi-au petrecut noaptea în pieţele centrale din Janaozen şi Aktau, scrie Radio Europa Liberă.

Adunări mai mici au avut loc şi în alte oraşe din sud, vest şi în capitala Nur-Sultan în sprijinul protestarilor din Mangystau şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de corupţie, şomaj şi salarii mici.

Mai mult de 20 de persoane au fost reţinute de poliţie.

Drumurile care duc spre Aktau au fost închise de autorităţi.

În Nur-Sultan, poliţia a reţinut cel puţin trei persoane ce protestau în faţa clădirii guvernamentale a oraşului. Alţi trei protestatari au fost reţinuţi în ziua anterioară.

Poliţia a „arestat preventiv” cel puţin 10 oameni înaintea protestelor planificate de omul de afaceri fugit din ţară care a fost şi ministru al Energiei, Mukhtar Ablyazov, lider al partidului Alegerea Democratică pentru Kazahstan (DVK).

În Şimchent, poliţia a înlăturat mai mult de 10 persoane adunate în faţa clădirii guvernamentale locale, în vreme ce bărbaţi neidentificaţi îmbrăcaţi în civil au oprit un corespondent Radio Europa Liberă care filma.

Mulţi activişti din ţară au primit sentinţe mari de închisoare sau decizii în instanţă de a fi restricţionaţi, în ultimii ani, datorită activităţii lor în DVK, precum şi din cauză că au participat la protestele organizate de grup, informează digi24.ro

Janaozen este un centru industrial petrolifer din vestul provinciei Mangistau unde zeci de oameni au fost ucişi la protestele din 2011 după concedierea lucrătorilor din industrie. Protestatarii din acest oraş au cerut acum ca preţul GPL să fie înjumătăţit de la 120 tenge (0,27 de dolari) pe litru la nivelul la care combustibilul era vândut anul trecut.

Comercianţii au căzut de acord să taie preţul cu un sfert, însă guvernul preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev a declarat că tăieri suplimentare sunt imposibile, din cauza costurilor de producţie.

Preţul a fost anterior regulat, însă oficialii au spus că preţurile artificial scăzute fac ca producţia GPL să nu fie fezabilă.

În cel mai mare oraş kazah, Almatî, poliţia a închis luni şi marţi piaţa principală. Internetul mobil a fost bruiat în centrul oraşului.

Tokayev a scris marţi pe Twitter că o comisie guvernamentală a început să lucreze în Aktau şi că va găsi o soluţie „în interesul stabilităţii din ţara noastră”. El a cerut protestatarilor să se comporte în mod responsabil.