Cele trei mari întrebări pe care le are acum lumea în legătură cu varianta Omicron
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cele trei mari întrebări pe care le are acum lumea în legătură cu varianta Omicron

În timp ce noua variantă Omicron a pus ţările în stare de alertă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite că prioritatea rămâne Delta, care cauzează majoritatea infecţiilor actuale de coronavirus. Între timp, experţii OMS încearcă să găsească răspunsuri la trei întrebări legate de mutaţia nouă: cât este de transmisibilă, cât de grave sunt formele de boală şi dacă vaccinurile îi fac faţă.

"Peste 99% din cazurile din întreaga lume sunt cauzate de varianta Delta şi mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate", a declarat luni, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător şef al OMS, potrivit Digi24.

"Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce aşteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron”, a spus ea.

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut varianta Omicron, denumită iniţial linia B.1.1.1.529, ca fiind o variantă îngrijorătoare. Aceasta înseamnă că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai capabilă a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor şi terapiilor. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de ştiinţă din Africa de Sud. Delta, pe de altă parte, a fost detectată pentru prima dată în India.

Experţii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere numărul neobişnuit de mutaţii şi profilul, care diferă de variantele anterioare care au provocat îngrijorare.

"Profilul mutaţiilor sugerează că va avea un avantaj în ceea ce priveşte transmisibilitatea şi că ar putea eluda protecţia imunitară pe care aţi putea-o obţine, de exemplu, de la un anticorp monoclonal sau în convalescenţă, după ce o persoană a fost infectată şi, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induşi de vaccin", a declarat duminică dr. Anthony Fauci, expert american în boli infecţioase, la NBC.

"Nu este neapărat nevoie să se întâmple aşa, dar există indicii puternice că trebuie să fim pregătiţi pentru asta", a adăugat Fauci.

Soumya Swaminathan, de la OMS, a declarat pentru CNBC că oamenii de ştiinţă au nevoie de timp pentru a obţine informaţii care să-i ajute să răspundă la unele dintre întrebările fundamentale legate de noua variantă.

"Ceea ce am dori să ştim este dacă această variantă este mai transmisibilă, chiar mai mult decât Delta? Am dori să ştim dacă există un model clinic diferit, dacă este mai puţin severă sau mai severă atunci când provoacă boala", a spus ea, adăugând: "Şi în al treilea rând, şi foarte important, este această variantă capabilă să eludeze răspunsurile imune fie după o infecţie naturală, fie după vaccinuri?".

Similare
RECOMANDĂRI