Cele mai sigure oraşe în 2021. Topul este condus pentru prima oară de un oraş european, care detronează Tokyo, Singapore şi Osaka
Vizualizari:

Cele mai sigure oraşe în 2021. Topul este condus pentru prima oară de un oraş european, care detronează Tokyo, Singapore şi Osaka

Siguranţa a fost unul mereu dintre criteriile importante pentru călători atunci când se decid ce destinaţie să viziteze. În ultimele luni, din cauza pandemiei, noţiunea "sigur" s-a schimbat semnificativ şi a dus la o răsturnare neaşteptată a topului ţărilor incluse în Indexul oraşelor sigure din 2021.

Analiza a vizat 60 de destinaţii internaţionale, iar criteriile luate în calcul au fost vizat securitate digitală, securitatea din punct de vedere al sănătăţii, infrastructura, securitatea personală. Anul acesta, a fost introdus şi criteriul privind mediul sigur.

În timp ce oraşele asiatice precum Tokyo, Singapore şi Osaka au ocupat continuu primele locuri an de an, în 2021, o destinaţie europeană le-a devansat şi a trecut pe prima poziţie, scrie CNN. Astfel, pentru prima dată, Copenhaga a fost desemnat  cel mai sigur oraş din lume, obţinând 82,4 puncte din 100.

Capitala Danemarcei a sărit de pe locul al optulea unde a fost în 2019 în fruntea listei, în mare parte datorită criteriului legat de mediul sigur şi sănătos, oraşul obţinând un scor foarte bun, alături de securitatea personală.

"Un factor cheie care face din Copenhaga un oraş atât de sigur este rata scăzută a criminalităţii, în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Copenhaga se caracterizează şi printr-o mare coeziune socială. Este un oraş mixt în care şi persoana care face curăţenie, dar şi directorul executiv se întâlnesc la supermarketul local şi îşi duc copiii în aceeaşi şcoală. Acesta este unul dintre elementele care stau la baza culturii daneze şi contribuie în mare măsură la nivelurile ridicate de încredere şi siguranţă de care beneficiem", a spus Lars Weiss, primarul din Copenhaga, citat în document.

Toronto s-a clasat anul acesta pe locul al doilea, cu 82,2 puncte, în timp ce Singapore pe al treilea - cu 80,7 puncte.

Deşi Sydney s-a clasat pe locul patru, cu 80,1 puncte, oraşul australian conduce la categoria securitate digitală, în timp ce Tokyo, câştigătorul din 2019, a primit 80,0 puncte, plasând capitala Japoniei pe locul cinci.

"Copenhaga îşi merită din plin statutul de lider general, la fel şi Toronto aflat pe locul doi, datorită succesului pe termen lung în privinţa protecţiei rezidenţilor şi a îmbunătăţirii tuturor aspectelor vieţii în ultimii doi ani. Toronto şi Copenhaga conduc în privinţa securităţii mediului, măsurile fiind mai bune decât în oricare dintre primele trei oraşe aflate pe primele locuri în anii anteriori.", se arată în raport.

Amsterdam ocupă în topul din 2021 locul şase cu 79,3 puncte, în timp ce Wellington a ajuns pe locul şapte cu 79,0 puncte şi a fost lider la categoria securităţii mediului.

Hong Kong şi Melbourne s-au clasat pe locul al optulea după ce au primit 78,6 puncte fiecare, în timp ce Stockholm închide top 10 cu 78,0 puncte.

New York a fost clasat pe locul 11, loc pe care îl împarte cu Barcelona, ambele oraşe primind 77,8 puncte.

Pe locul 14 este Washington, în timp ce Londra şi San Francisco au fost plasate  pe locul 15.

La polul opus, pe ultimele locuri în topul oraşelor sigure se află Lagos din Nigeria, Cairo din Egipt, Caracas din Venezuela, Karachi din Pakistan şi Yangon din Myanmar.

Similare
RECOMANDĂRI