EXTERN

Cazul Navalnîi: UE cere Rusiei să efectueze ”o anchetă aprofundată asupra acestei crime şi în deplină transparenţă” şi ameninţă cu sancţiuni: Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri corespunzătoare

post-img

Uniunea Europeană a îndemnat joi Moscova să efectueze o anchetă privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi nu au exclus aplicarea de sancţiuni, anunţă AFP, citat de Agerpres.

”Guvernul rus trebuie să facă tot posibilul pentru a desfăşura o anchetă aprofundată asupra acestei crime şi în deplină transparenţă”, a declarat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, în numele celor 27 de state membre.

Făcând referire la eventuale sancţiuni în acest caz, Borrell a precizat că UE ”îşi rezervă dreptul de a lua măsuri corespunzătoare, inclusiv măsuri restrictive” şi ”lansează un apel la răspuns internaţional comun”.

Făcând trimitere la un alt caz în care s-a folosit aceeaşi substanţă neurotoxică. Noviciok, şeful diplomaţiei europene a reiterat mesajul de condamnare, ”cu cea mai mare fermitate”, ”tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar de tip Noviciok, similar celui folosit în tentativa de asasinare” a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, în 2018, în Anglia.

”Impunitatea nu poate fi şi nu va fi tolerată”, a adăugat Josep Borrell, care a invitat Rusia să coopereze cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ”pentru a garanta o anchetă internaţională imparţială”.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin a anunţat că analizele de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Într-o declaraţie ulterioară, cancelarul german Angela Merkel a spus că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok şi a cerut explicaţii din partea Rusiei, completând că se va consultat cu aliaţii din NATO în privinţa reacţiei, deschizând astfel perspectiva unor noi sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

De altfel, săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la o reacţie europeană comună în cazul opozantului rus, Aleksei Navalnîi, precizând că Uniunea Europeană ar trebui să aibă un răspuns similar cu cel oferit în urma tentativei de asasinare a fostului dublu agent rus Serghei Skripal.

”Cred că avem datoria de a face tot ce este cu putinţă pentru a aduce lumină (n.r. în acest caz) … Vom încerca să aducem lumină în această situaţie în funcţie de posibilităţile noastre, care sunt într-adevăr limitate. De asemenea, vom încerca, atunci când va exista mai multă claritate în legătură cu circumstanţele, să avem o reacţie europeană similară celei care a fost în cazul Skripal, nu doar reacţii la nivel naţional. Nu este doar o problemă a Germaniei, chiar dacă Germania” a acceptat să îl trateze pe Aleksei Navalnîi, declara atunci Angela Merkel.

Amintim că la data de 4 martie 2018, fostul agent dublu rus, Serghei Skripal, şi fiica sa, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi într-un centru comercial din Salisbury (sudul Angliei) şi internaţi în stare gravă.

Londra a acuzat Moscova că a fost în spatele acestei intoxicaţii cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, sub formă de represalii pentru colaborarea sa cu serviciile de informaţii britanice.

Drept răspuns, Regatul Unit a anunţat la mijlocul lunii martie 2018 că va expulza 23 de diplomaţi ruşi, fiind declaraţi ”persona non grata”, gest care a primit un răspuns de solidaritate din partea a 18 ţări UE, NATO, dar şi SUA, Canada, Australia, Norvegia, dar şi din partea altor state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania, aceste state expulzând la rândul lor diplomaţi ruşi, numărul total ajungând la 150. România s-a alăturat Statelor Unite şi altor ţări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Drept replică, Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg, în privinţa celorlalte state, răspunsul Moscovei fiind în oglindă cu numărul de persoane expulzate de acestea.

Amintim că opozantul rus Alexei Navalnîi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară.

În urma insistenţelor apropiaţilor acestuia, Comisiei Europene şi disponibilităţii, din partea Germaniei, de a-l trata, Navalnîi a fost transferat la un spital din Berlin pentru a primi îngrijiri medicale.

Nu este prima dată când numele lui Aleksei Navalnîi este legat de o tentativă de otrăvire. În iulie anul trecut, liderul opoziţiei ruse susţinea că s-a încercat otrăvirea lui în timp ce era în închisoare. El a fost internat în spital, unde, oficial, ar fi fost tratat pentru simptome de alergie acută.

Navalnîi a povestit însă pe larg pe blogul lui despre experienţa lui ciudată, cu „alergia”, în condiţiile în care nu se ştia alergic la nimic, iar în închisoare, unde a ajunsese deja pentru a patra oară, a urmat aceeaşi rutină ca de fiecare dată: şi-a adus aşternuturi de acasă şi a mâncat aceeaşi mâncare. Opozantul rus a povestit în detaliu ce simptome a avut, cum a început să i se umfle faţa, să-i curgă ochii, încât colegul de celulă, dar şi asistenta medicală s-au speriat când l-au văzut. A publicat şi două poze, prima având pe faţă un antidot verde, iar cealaltă de la infirmerie, când deja faţa începuse să i se dezumfle. În 2017, Navalnîi suferise arsuri chimice grave la ochiul drept, după ce fusese atacat cu o soluţie antiseptică.

Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea unor proteste anti-Kremlin.

Aleksei Navalnîi a expus constant corupţia oficialilor, spunând că Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin este un „partid de corupţi şi hoţi”.