Carantina a transformat Londra într-un paradis al şobolanilor. Numărul lor ar fi ajuns să fie dublu faţă de cel al oamenilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Carantina a transformat Londra într-un paradis al şobolanilor. Numărul lor ar fi ajuns să fie dublu faţă de cel al oamenilor

Carantina a transformat Londra într-un paradis al şobolanilor. Numărul rozătoarelor a crescut cu peste 50% şi, fiindcă multe clădiri de birouri sunt închise, şobolanii au ajuns în grădinile şi casele oamenilor, atraşi de resturile alimentare. Specialiştii în deratizare au observat că şobolanii sunt mai mari, aşa că e nevoie de mai multă otravă şi de capcane mai mari ca să fie omorâţi.

Nimeni nu ştie cu exactitate câţi şobolani trăiesc în Londra, dar se presupune că e vorba de aproximativ 20 de milioane, adică de două ori mai mulţi decât  numărul oamenilor. 

O asociaţie care reprezintă 700 de companii britanice de deratizare a comunicat o creştere cu 51% a activităţii rozătoarelor în timpul primului lockdown, în primăvara anului 2020, şi o creştere de 78% în noiembrie, după un al doilea blocaj, relatează CNN. Asociaţia nu a calculat valorile pentru acest an, dar spune că acestea sunt mai mari, ceea ce ridică o problemă de sănătate publică.

"Şobolanii sunt nişte maşini de supravieţuire; oriunde au acces facil la resturi alimentare, vor reveni", spune Michael Coates, angajat a unei companii de deratizare.

În condiţiile în care multe restaurante şi clădiri de birouri din centrul Londrei rămân goale, şobolanii sunt obligaţi să migreze în zonele rezidenţiale în căutare de hrană. Acolo, familiile petrec mai mult timp şi mănâncă acasă, ceea ce a dus la o creştere a cantităţii de deşeuri, aducând şobolanii în suburbii. Rozătoarele au mai fost atrase şi de mâncarea lăsată pentru păsări pe timpul iernii.

"Am avut un caz al unei doamne bătrâne care obişnuia să hrănească păsările. Până când ne-a sunat, erau probabil 10 până la 15 şobolani care se cuibăriseră în straturile cu flori", a afirmat Michael Coates pentru CNN. 

Paul Claydon, un alt angajat al unei companii de deratizare, a afirmat că în mod normal primea aproximativ zece apeluri pe săptămână privind prezenţa rozătoarelor, dar că, în timpul perioadelor de carantină, au fost "cu uşurinţă cu 20 mai multe".

"S-ar putea să vedem şobolani acolo unde nu eram obişnuiţi să îi vedem. Şobolanii pot să roadă substanţe diverse cum ar fi metalele moi şi cărămida", spune Natalie Bungay, reprezentant al asociaţiei firmelor de deratizare.  

Şobolanii se pot înmulţi rapid. Cercetările făcute de firma de control al dăunătorilor Rentokil arată că o pereche de şobolani poate duce la naşterea a aproximativ 1.250 de exemplare într-un an. Şi dimensiunea şobolanilor creşte. Paul Claydon susţine că a ajuns să nu fie neobişnuit pentru el să prindă un şobolan care măsoară până la 40 de centimetri.
Sursa: Digi24

Similare
RECOMANDĂRI