EXTERN

Candidata Franţei pentru postul de comisar european nu a reuşit să treacă de audieri

post-img

Comisarul-desemnat al Franţei pentru piaţa internă, Sylvie Goulard, nu a reuşit să-i convingă miercuri pe deputaţii din Parlamentul European, care i-au solicitat clarificări suplimentare, în special în privinţa presupusei angajări fictive a unuia din colaboratorii săi, înainte de a decide asupra candidaturii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

La încheierea audierii, toate grupurile politice din Parlamentul European, cu excepţia colegilor săi liberali din grupul Renew Europe, au decis să îi adreseze noi întrebări în scris, etapă prealabilă pentru o a doua eventuală audiere, conform mai multor surse care au oferit informaţii similare.

Deputaţii europeni, al căror vot este indispensabil în cazul tuturor comisarilor, nu au fost convinşi de explicaţiile oferite în privinţa celor două anchete al căror obiect îl constitue - a justiţiei franceze şi a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) în cazul angajărilor fictive ale asistenţilor eurodeputaţilor partidului Modem.

Acest dosar a determinat-o pe Sylvie Goulard să părăsească postul de ministru al apărării în iunie 2017, la doar o lună după numirea sa.

"Dacă, în calitate de comisar, trebuie să se supună unei proceduri judiciare, numirea sa riscă să afecteze întreaga Comisie. Vrem un comisar care să se implice 100%", a comentat eurodeputata daneză de orientare social-democrată Christel Schaldemose.

Alţi europarlamentari nu au fost mulţumiţi de răspunsurile sale pe chestiunile de fond, ca de exemplu ecologistul finlandez Ville Ninistö, în opinia căruia răspunsurile franţuzoaicei au fost prea vagi.

Conform unei surse europene, noile întrebări îi vor fi transmise vineri, urmând ca data limită pentru a răspunde să fie marţi.

"Sunt curată", a susţinut Sylvie Goulard, care a cerut parlamentarilor să respecte prezumţia de nevinovăţie.

Rezultatul acestei audieri marchează un nou impediment pentru preşedinta viitorului executiv european, Ursula von der Leyen din Germania, care va prelua oficial funcţia pe 1 noiembrie şi a cărei echipă întâmpină probleme în a-i convinge pe parlamentarii europeni care îi audiază pe candidaţii statelor membre la posturile de comisari până pe 8 octombrie.