Călătorii care nu au nevoie de viză ar putea fi verificaţi înainte de a ajunge în UE
Sursa foto:Ziarul Financiar Vizualizari:

Călătorii care nu au nevoie de viză ar putea fi verificaţi înainte de a ajunge în UE

Călătorii care nu au nevoie de viză ar putea fi verificaţi, în viitor, înainte de a ajunge în UE, cu sistemul european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (Etias).

Ideea din spatele acestor planuri este de a detecta criminalii, teroriştii sau pe oricine altcineva care ar prezenta riscuri, înainte de a ajunge în UE. Examinarea ar putea începe din 2021. Deputaţii europeni au aprobat joi, 5 iulie, noile planuri.

Cu toate acestea, monitorizarea sistematică nu ar trebui să cauzeze probleme călătorilor obişnuiţi. Kinga Gál (PPE, Ungaria), responsabilă cu direcţionarea propunerii în Parlament, a declarat: "Va fi o procedură simplă, doar o verificare online, pe care oamenii o pot face înainte de a călători în UE".

Situaţia actuală

Există o lipsă de informaţii referitoare la persoanele ce vin din ţări care nu au nevoie de viză atunci când călătoresc în UE. În momentul de faţă, acestea sunt verificate la frontiera Schengen la care sosesc. Decizia de a permite sau de a refuza intrarea este făcută de poliţiştii de frontieră, fără ca aceştia să ştie dacă persoana este considerată ca reprezentând un risc. Este şi mai dificil atunci când oamenii sosesc pe uscat, pentru că singura informaţie în acest caz este documentul lor de călătorie.

Se estimează că 39 de milioane de călători fără viză din peste 60 de ţări vor vizita UE în 2020, comparativ cu 30 de milioane în 2014. Deoarece deschiderea Europei nu ar trebui să pună piedici în calea securităţii sale, a fost dezvoltat Etias pentru a identifica posibilele probleme de securitate.

Modele similare există deja în ţări precum SUA, Canada şi Australia.

Ce se va schimba

Oamenii care vin din ţări care nu au nevoie de viză pentru a vizita UE vor trebui să completeze un formular electronic înainte de a călători, cu documente de călătorie şi date personale, cum ar fi numele, data şi locul naşterii, sexul şi naţionalitatea.

Vor fi, de asemenea, întrebări de fond referitoare la chestiuni precum cazierul judiciar anterior şi prezenţa în zonele de conflict. Acest lucru va permite autorităţilor să decidă dacă cineva ar putea prezenta un risc cu mult înainte de a ajunge la frontiera Schengen. În caz că persoanele sunt considerate un risc, li se poate refuza intrarea în Schengen.

Rapid, ieftin, eficient

Autorizarea va costa 7 euro şi va fi valabilă până la trei ani. Va fi gratuită pentru tinerii sub 18 ani şi persoanele cu vârste peste 70 de ani. Este de aşteptat ca marea majoritate a solicitanţilor să primească autorizaţia aproape imediat. Decizia finală privind intrarea în UE va fi luată de poliţia naţională de frontieră.

Aplicaţiile vor fi procesate automat. Dacă există un răspuns îngrijorător la întrebări, datele vor fi verificate manual şi riscurile vor fi evaluate individual. Decizia trebuie luată în termen de patru săptămâni. Refuzurile trebuie să fie justificate, iar solicitantul are dreptul de a face apel.

Propunerea trebuie să fie adoptată oficial de către Consiliul de Miniştri. După aceasta, Etias poate deveni operaţional până în 2021. Acesta va funcţiona în paralel cu sistemul de frontiere inteligente de control al persoanelor care intră în UE, care ar trebui să devină operaţional până în 2020.

Similare
RECOMANDĂRI