EXTERN

Bulgarii, printre cei mai euro-optimişti, după 10 ani de la aderarea la UE

post-img

După zece ani de la aderarea Bulgariei la UE, bulgarii sunt încă printre cei mai euro-optimişti, arată un sondaj naţional reprezentativ al agenţiei Alpha Research.

În ceea ce priveşte perspectivele Bulgariei, sprijinul public pentru intrarea ţării în Schengen este ridicat (53%), în timp ce aderarea la zona euro este marcată de preocupări semnificative şi evaluări polarizate (34% o aprobă şi 45% sunt împotrivă).

De când Bulgaria a aderat la UE în 2007, rata de aprobare a calităţii de membru european s-a menţinut în jurul a 50%, în timp ce 16% au dezaprobat-o şi 34% nu au avut nicio părere. După o perioadă de zece ani, cei mai euro-optimişti sunt bulgarii mai tineri cu studii superioare, activi şi mobili, care au beneficiat cel mai mult de beneficiile aderării.

Cele mai mari temeri în 2007 (47%) erau că bulgarii ar fi discriminaţi pe piaţa muncii din cauza accesului limitat în primii ani, că specialiştii bulgari ar emigra în străinătate (37%) şi că străinii ar începe să cumpere terenuri (37%). Zece ani mai târziu, unele dintre aceste temeri au fost uitate.

Problema larg discutată a standardelor duble de calitate a alimentelor a ajuns acum pe primul loc printre preocupări (60%), urmată de scăderea puterii de cumpărare (50%). În acelaşi timp, problemele comune din Europa, precum traficul de fiinţe umane şi droguri (47%), fluxurile migratorii şi ameninţările teroriste (44%) sunt de asemenea considerate preocupări majore în Bulgaria.

Sondajul compară de asemenea rezultatele unui studiu similar din România vecină. Locuitorii ambelor ţări sunt optimişti că dezvoltarea pozitivă a Uniunii Europene va continua.

Studiul a fost comandat de Reprezentanţa Comisiei Europene în Bulgaria şi realizat între 16 şi 25 septembrie 2017 pe un eşantion de 1.021 de respondenţi, relatează Agerpres.