EXTERN

Bulgaria a acceptat ca NATO să folosească portul său de la Marea Neagră ca parte a prezenţei aliate pe flancul estic

post-img

Bulgaria a fost de acord să permită Alianţei Nord-Atlantice să folosească portul său la Marea Neagră pentru eforturile de coordonare navală, pe fondul sporirii tensiunilor între NATO şi Rusia.

Acordul a fost obţinut în urma unei întâlniri care a avut loc luni între preşedintele american Donald Trump şi premierul bulgar Boyko Borissov la Casa Albă, informează Radio Europa Liberă, care notează că discuţiile celor doi lideri au mai vizat şi diversificarea cooperării energetice.

”Observând cu îngrijorare situaţia de securitate din Marea Neagră, Statele Unite salută oferta Bulgariei de a oferi o funcţie de coordonare maritimă la Varna în sprijinul iniţiativei prezenţei înaintate a NATO”, se arată într-o declaraţie comună a Parteneriatului Strategic bilateral publicată pe pagina Departamentului de Stat.
 

Anterior sosirii sale la Washington şi naintea întâlnirii cu Donald Trump, Boiko Borisov a declarat că el nu va permite niciodată o bază NATO la Marea Neagră pe teritoriul Bulgariei.

În declaraţia făcută jurnaliştilor care îl însoţesc în vizita sa la Washington, el a spus că SUA cunosc bine poziţia sa pe acest subiect, aminteşte Agerpres.

Pe de altă parte, Radio Europa Liberă mai precizează că discuţiile lui Trump cu Borissov au avut loc în contextul în care, lunile trecute, preşedintele american l-a găzduit la Casa Albă pe preşedintele român Klaus Iohannis, dar şi pe liderii Poloniei sau Ungariei.

Amintim faptul că în perioada premergătoare summit-ului NATO de la Varşovia, din 2016, presa a relatat posibilitatea dislocării unor forţe navale NATO la Marea Neagră, opţiune respinsă tot de Bulgaria.

În schimb, la summit-ul respectiv România a obţinut sprijinu pentru o iniţiativă de instruire intensificată la Marea Neagră, ca parte a eforturilor NATO de contracarare a agresiunii Rusiei. Cel mai recent, miniştrii afacerilor externe din ţările NATO au aprobat, în luna aprilie la Washington, un pachet de măsuri privind Marea Neagră. Pachetul privind Marea Neagră a fost adoptat luând în calcul că la summitul aliat de la Bruxelles, din 2019, ţările euro-atlantice au decis să transforme cele două abordări faţă de dimensiunea nordică şi sudică a flancului estic în ”prezenţa înaintată a NATO”.