EXTERN

Bruxellesul propune înfiinţarea unui Fond Monetar European

post-img

Comisia Europeană a propus miercuri statelor membre să înfiinţeze, în 2019, un Fond Monetar European (FME), care ar putea să se substituie Fondului Monetar Internaţional pentru a veni în ajutorul ţărilor din zona euro care trec prin dificultăţi financiare, informează AFP, citată de AGERPRES.

"Fondul Monetar European ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a Mecanismului european de stabilitate (MES), menţinând, în esenţă, structurile financiare şi instituţionale actuale ale MES, inclusiv în ceea ce priveşte rolul jucat de parlamentele naţionale", se arată în propunerile de reformare a zonei euro prezentate miercuri de Executivul comunitar, care invită Parlamentul European şi Consiliul să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.

Ideea unui Fond Monetar European, avansată deja în repetate rânduri în trecut, se bucură de sprijinul marilor capitale europene. Însă propunerea Comisiei ar putea să se lovească de viziunea Germaniei cu privire la arhitectura unei astfel de instituţii.

Bruxellesul propune înfiinţarea unui Fond Monetar European bazat pe actualul MES, o instituţie interguvernamentală de gestionare a crizelor înfiinţată de zona euro în timpul crizei financiare. Noul Fond ar păstra arhitectura şi prerogativele MES, însă ar urma să devină o instituţie comunitară. De asemenea, FME ar urma să dobândească şi rolul de "creditor de ultima instanţă" pentru a facilita rezoluţia ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate.

"Transformând MES-ul într-un organ comunitar îl facem mai responsabil în faţa Parlamentului European, fără a slăbi Parlamentele naţionale, şi facilităm de asemenea legăturile cu Comisia", a explicat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, cel care a prezentat propunerile de reformare a zonei euro.

Germania este favorabilă înfiinţării unui Fond Monetar European, dar ar dori ca acesta să rămână un organism interguvernamental care să aibă şi posibilitatea de a exercita o supraveghere mai strictă asupra politicilor bugetare din zona euro.

Bruxellesul a relansat, de asemenea, o propunere mai veche vizând crearea unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor, care ar cumula funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei cu cel de preşedinte al Eurogrupului.

Toate aceste idei ar urma să fie discutate de toţi liderii Uniunii Europene, exceptând Marea Britanie, la un summit special care va avea loc în data de 15 decembrie.