Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Brexit, ultimul act. Oficiali europeni semnează Acordul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană

Oficiali europeni de rang înalt semnează azi Acordul Brexit. Aseară, Marea Britanie a încheiat procedura de ratificare, după ce Regina Elisabeta a II-a şi-a dat consimţământul scris. Şi la Bruxelles s-a votat favorabil într-o Comisie de specialitate a Parlamentului European. Brexitul a intrat pe ultima sută de metri şi nu mai există cale de întoarcere.

Este tot mai aproape ieşirea istorică a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Se va produce la sfîrşitul acestei luni, după 3 ani şi jumătate de la referendumul prin care britanicii au decis acest lucru.

A fost nevoie de alegeri anticipate ca să se obţină o majoritatea solidă în parlament, care să voteze Acordul Brexit negociat de premierul Boris Johnson cu Bruxelles-ul.

După Camera Comunelor, Camera Lorzilor a validat definitiv Acordul, care a devenit lege. Procedural, regina a avut ultimul cuvânt.

Până la sfârşitul lunii, Acordul trebuie ratificat şi de Parlamentul European, probabil pe 29 ianuarie. Comitetul pentru afaceri constituţionale din PE a validat deja documentul cu 3 voturi contra. Procedurile sunt în desfăşurare la nivelul UE.

Acordul Brexit reglează modalităţile de ieşire a Marii Britanii din UE. Până la sfârşitul anului va fi o perioada de tranziţie.

În acest timp, Marea Britanie va aplică reglementările Uniunii, iar premierul Johnson speră să obţină un acord comercial post-Brexit cu Bruxelles-ul.

Similare
RECOMANDĂRI