Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Brexit, negocieri critice. Europenii care nu aplică la timp pentru noul statut de rezident în Marea Britanie vor fi deportaţi

Cetăţenii Uniunii Europene care nu aplică în timp util pentru noul statut de rezident în Marea Britanie vor fi deportaţi. Sunt precizări făcute de oficiali britanici. Au revenit însă micile speranţe legate de posibilitatea încheierii unui acord între Londra şi Bruxelles. Înaintea summitului crucial de săptămâna viitoare privind soarta Brexitului.

Marea Britanie şi UE au decis să intensifice negocierile asupra noilor propuneri avansate de Londra privind un nou acord Brexit. Acestea au fost discutate şi de premierii britanic şi irlandez, întrucât principala problemă este legată de frontiera irlandeză. Au revenit micile speranţe după întâlnirea negociatorilor la Bruxelles.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit: "Rămâneţi calmi. Doar câteva cuvinte. Am avut o întâlnire constructivă cu Steve Barclay şi echipa britanică. Brexitul este ca urcatul unui munte. Avem nevoie de vigilenţă, hotărâre şi răbdare.''

Marea Britanie va deporta cetăţenii Uniunii care nu aplica la timp pentru noul statut de rezident după Brexit. Declaraţia a fost făcută pentru BBC de adjunctul ministrului britanic de Interne. El a explicat că cei aflaţi în această situaţie vor fi deportaţi, chiar dacă îndeplinesc criteriile pentru a primi un permis de şedere.

Termenul maxim pentru a aplica este sfârşitul anului viitor, în cazul divorţului dur, şi 2021 în cazul unui Brexit cu acord.

Până acum s-au înregistrat peste 1,5 milioane de europeni pentru obţinerea noului statut. 280.000 sunt cetăţeni români, ceea ce reprezintă, potrivit MAE, 64% dintre românii care locuiesc şi muncesc în Regat.

Premierul Johnson a anunţat că Marea Britanie va părăsi Uniunea la sfârşitul lunii, cu sau fără acord.

Similare
RECOMANDĂRI