Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Brexit, haos la Londra. Premierul Boris Johnson, acuzat că nu aplică în mod corect decizia Parlamentului de a cere UE o amânare

Incertitudine maximă privind Brexitul, cu 10 zile înaintea datei anunţate pentru divorţ. O nouă şedinţă tensionată a Camerei Comunelor este anunţată pentru luni seară. Nu este clar dacă noul acord va fi votat sau nu. Între timp, Curtea Supremă din Scoţia a revenit asupra cazului premierului Boris Johnson, acuzat că nu aplică în mod corect decizia Parlamentului de a cere UE amânarea Brexitului.

Premierul Boris Johnson forţează în Parlamentul britanic un vot pentru noul acord privind Brexitul, după ce a fost nevoit să trimită Bruxelles-ului o scrisoare prin care cere amânarea divorţului, programat pentru 31 octombrie.

De fapt, Boris Johnson i-a trimis  3 scrisori preşedintelui Consiliului European: o notă din partea ambasadorului britanic la UE, o fotocopie nesemnată a textului pe care a fost obligat să îl redacteze potrivit legii, în care cere amânarea, şi o scrisoare în care premierul declară că nu doreşte o amânare.

Michael Gove, Partidul Conservator: "Parlamentul nu poate schimba gândirea premierului. Nici politica guvernului sau hotărârea sa. Primul ministru este foarte clar şi, din acest motiv, şi liderii europeni vor ca Brexitul să fie dus la capăt".

Semnalele contradictorii de la Londra sunt analizate la Bruxelles.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit: "A fost o întâlnire scurtă şi normală a celor 27 de ambasadori ai UE pentru a discuta noii paşi privind ratificarea acordului. Este UE deschisă unei noi amânări? Aveţi solicitarea acum. Preşedintele Tusk va avea consultări".

UE va lua o decizie privind amânarea Brexitului după ce Parlamentul britanic va clarifica soarta acordului. Guvernul spune că are numărul necesar de voturi ca să treacă documentul.

Testul se dă în Camera Comunelor.

Similare
RECOMANDĂRI