Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Brexit, haos la Londra. Camera Comunelor a blocat un nou vot pe tema Acordului Brexit

Incertitudine maximă privind Brexitul, cu 10 zile înaintea datei anunţate pentru "divorţ". Camera Comunelor a blocat un nou vot pe tema Acordului Brexit, care putea avea loc în această seară. Premierul Boris Johnson a discutat la telefon cu preşedintele Parlamentului European despre ultimele evoluţii de la Londra.

Un nou eşec pentru premierul Boris Johnson, care nu a reuşit să impună pe ordinea de zi a Camerei Comunelor votarea noului Acord Brexit. John Bercow, preşedintele Camerei, explică decizia respingerii: ''Pe scurt, moţiunea de astăzi este în esenţă aceeaşi ca cea de sâmbătă şi Camera Comunelor a decis în acest dosar. Circumstanţele sunt în esenţă aceleaşi ce cele de sâmbătă. De aceea, decizia mea este că moţiunea nu va fi dezbătută azi pentru că ar fi repetitiv şi haotic să facem acest lucru."

Premierul Johnson a fost nevoit să trimită la Bruxelles o scrisoare prin care cere amânarea divorţului programat pentru 31 octombrie.

De fapt, Boris Johnson i-a trimis  3 scrisori preşedintelui Consiliului European: o notă din partea ambasadorului britanic la UE, o fotocopie nesemnată a textului pe care a fost obligat să îl redacteze potrivit legii, în care cere amânarea, şi o scrisoare în care premierul declară că nu doreşte o amânare.

Michael Gove, Partidul Conservator: "Parlamentul nu poate schimba gândirea premierului. Nici politica guvernului sau hotărârea sa. Primul ministru este foarte clar şi, din acest motiv, şi liderii europeni vor ca Brexitul să fie dus la capăt".

Semnalele contradictorii de la Londra sunt analizate la Bruxelles.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit: "A fost o întâlnire scurtă şi normală a celor 27 de ambasadori ai UE pentru a discuta noii paşi privind ratificarea acordului. Este UE deschisă unei noi amânări? Aveţi solicitarea acum. Preşedintele Tusk va avea consultări".

UE va lua o decizie privind amânarea Brexitului după ce Parlamentul britanic va clarifica soarta acordului. Guvernul spune că are numărul necesar de voturi ca să treacă documentul.

Similare
RECOMANDĂRI