EXTERN

Braconierii profită de perioada de pandemie

Pandemia de coronavirus le-a oferit braconierilor oportunitatea de a vâna mai uşor animale aflate pe cale de dispariţie. Ei au devenit mai curajoşi, pentru că apărătorii mediului din ţările africane au mai puţine resurse financiare provenite din turism, bani necesari pentru a combate braconajul.

Pe teritoriul Keniei se află una dintre cele mai importante populaţii de rinoceri negri din Africa Centrală şi de Est. Ei sunt vânaţi pentru cornul lor, care costă, pe piaţa neagră, aproximativ 60 de mii de dolari, mai ales pentru proprietăţile sale terapeutice. Potrivit autorităţilor locale, securitatea fiecărui rinocer costă  10 mii de dolari pe an, iar criza pandemiei de coronavirus a alungat turiştii, care aduceau venitul necesar în lupta cu braconierii.

RICHARD VIGNE, director, Unitatea de Patrulare: „Veniturile pe care trebuie să le obţinem pentru a ne proteja rinocerii provin din turism şi este un dezastru complet. Sunt grav compromise  capacităţile noastre, capacităţile noastre operaţionale, ca urmare a veniturilor pierdute, pe care le estimăm anul acesta la trei, patru milioane de dolari."

Chiar şi aşa, serviciile de patrulare încearcă să facă faţă situaţiei, desfăşurând, în fiecare noapte, operaţiuni de identificare a braconierilor.

JOHN TEKELES, şef, Unitatea de Patrulare: "Suntem acum mai vigilenţi, mai ales în această regiune. Braconierii pot veni foarte uşor să ucidă un rinocer şi să fugă pentru că mulţi rinoceri se află aproape de gard. Ei obţin foarte uşor mijloace de transport. Depunem, de obicei, foarte mult efort în acest domeniu, patrulăm şi desfăşurăm operaţiuni în această zonă. În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, suntem mai atenţi, deoarece mai mulţi braconieri pot folosi această perioadă pentru vânătoare."

Pericolul braconajului în ţările africane a crescut, în perioada pandemiei de coronavirus, după ce a scăzut în ultimii ani cu aproape o treime - de la peste o mie trei sute de cazuri până la opt sute. În acelaşi timp, a crescut, în fiecare an, cu 2,5 la sută numărul rinocerilor protejaţi, acum fiind 5.600 în toată Africa.