EXTERN

Belarus: Parlamentul European cere ca regimul Lukashenko să fie adus în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

post-img

Parlamentul European îşi exprimă solidaritatea puternică cu ţările UE afectate de atacurile hibride din Belarus, solicitând în acelaşi timp ca regimul Lukashenko să fie adus în faţa justiţiei.

Într-o rezoluţie adoptată joi, Parlamentul îşi exprimă solidaritatea puternică cu Lituania, Polonia şi Letonia, precum şi cu alte ţări UE vizate recent de încercările regimului belarus de a direcţiona un număr substanţial de migranţi şi refugiaţi către frontierele externe ale UE – având ca rezultat reţinerea a sute de persoane după ce au trecut ilegal în UE şi chiar moartea unor persoane, relatează CaleaEuropeană.ro.

Deputaţii europeni subliniază că actualele treceri ilegale ale migranţilor în UE, sponsorizate de statul belarus, împreună cu o campanie de dezinformare, reprezintă o formă de război hibrid menit să intimideze şi să destabilizeze Uniunea Europeană.

Ei afirmă că atât instituţiile UE, cât şi statele membre trebuie să abordeze de urgenţă criza multidimensională de la frontiera cu Belarus, pentru a ajuta migranţii blocaţi acolo şi pentru a le oferi sprijinul necesar.

Cazul Belarusului la Curtea Internaţională de Justiţie

În rezoluţie, Parlamentul subliniază, de asemenea, necesitatea de a lua în considerare posibilitatea de a aduce cazul Belarusului la Curtea Internaţională de Justiţie pentru crimele comise pe scară largă împotriva cetăţenilor ţării de către regimul dictatorului ilegitim Aleksandr Lukashenko. Acest lucru ar trebui făcut pe baza încălcărilor Convenţiei de la Chicago, Convenţiei de la Montreal şi Convenţiei ONU împotriva Torturii săvârşite de statul belarus, potrivit textului.

De asemenea, deputaţii europeni continuă să condamne „represiunea, tortura şi maltratarea poporului paşnic din Belarus”, care nu s-a încheiat de când au izbucnit protestele publice în urma alegerilor prezidenţiale frauduloase din august 2020.

Sunt necesare mai multe sancţiuni din partea UE

În plus, rezoluţia regretă faptul că sancţiunile economice impuse de UE nu au avut decât un efect parţial asupra regimului Lukashenko. Prin urmare, rezoluţia îndeamnă ţările UE să consolideze în continuare sancţiunile economice specifice, concentrându-se asupra sectoarelor cheie din Belarus, şi să avanseze urgent cu un al cincilea pachet de sancţiuni împotriva persoanelor şi entităţilor belaruse implicate în represiunea fără sfârşit.

Deputaţii europeni solicită, de asemenea, un sprijin fără echivoc pentru opoziţia democratică din Belarus în organizarea de alegeri libere şi corecte, sub monitorizare internaţională. Ei condamnă, de asemenea, relaţiile continue dintre Aleksandr Lukashenko şi preşedintele rus Vladimir Putin şi reiterează urgenţa expunerii sprijinului Rusiei pentru represiunea brutală a lui Lukaşenko asupra poporului din Belarus, precum şi implicarea sa în acţiunile hibride împotriva UE.

Textul a fost adoptat cu 506 voturi pentru, 29 împotrivă şi 139 de abţineri.