Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Barajele, scuturi sau bombe cu ceas? Jurnaliştii Associated Press au găsit 1700 de baraje din SUA care se pot rupe în orice moment

Americanii nu sunt străini de fenomene meteo extreme. Anual sunt loviţi de uragane, furtuni tropicale sau de zăpadă şi inundaţii masive. Şi totuşi, unul dintre cele mai mari pericole vine de la lucrurile care ar trebui să-i protejeze: barajele. Mii de astfel de construcţii sunt într-o stare precară şi riscă să se rupă în orice moment, se arată într-o anchetă realizată de jurnaliştii Associated Press.

Acum 14 ani, lumea întreagă era şocată să vadă situaţia din oraşul New Orleans, lovit de uraganul Katrina. 1200 de oameni morţi, cei mai mulţi nu din cauza furtunii, ci din cauza inundaţiilor, după ce digurile de protecţie ale oraşului au cedat. Un pericol care nici astăzi nu este îndepărtat.

După o anchetă de 2 ani, jurnaliştii Associated Press au descoperit 1700 de baraje din SUA care se pot rupe în orice moment.

Iar cazurile în care aceste baraje s-au rupt nu sunt deloc rare.

În 2006, şapte oameni au murit în Hawaii, în 2015 şi 2016, zeci de baraje din statele Corlina de Sud şi Carolina de Nord s-au rupt după ploi abundente.

Şi iarna acesta în Nebraska un bărbat a murit după ce un bloc de gheaţă a rupt un baraj vechi de 92 de ani.

În SUA sunt aproximativ 90 de mii de baraje şi potrivit unei estimări, costurile pentru ca autorităţile să garanteze că sunt sigure s-ar ridica la aproape 70 de miliarde de dolari.

Similare
RECOMANDĂRI