Avertismentul secretarului general al ONU: Afganii trec prin „cel mai periculos moment”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avertismentul secretarului general al ONU: Afganii trec prin „cel mai periculos moment”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni donaţii de sute de milioane de dolari pentru Afganistan, avertizând că sărăcia creşte în această ţară şi că mulţi oameni ar putea rămâne fără alimente până la sfârşitul lunii, relatează Reuters.

„După zeci de ani de război, suferinţă şi nesiguranţă, aceştia se confruntă cu cel mai periculos moment”, a spus el în deschiderea unei conferinţe la Geneva, în care încearcă să obţină 606 de milioane de dolari pentru Afganistan, pentru a evita o criză umanitară în urma preluării puterii de către talibani, scrie digi24.ro.

„Oamenii din Afganistan se confruntă cu prăbuşirea bruscă a unei ţări întregi”, a adăugat el.

Chiar şi înainte de preluarea puterii de către talibani luna trecută în Kabul, jumătate din populaţie – aproximativ 18 milioane de oameni – erau dependenţi de ajutor. Această cifră pare că se va mări datorită secetei şi penuriei de bani numerar şi alimente, avertizează oficialii ONU şi organizaţiile de ajutor umanitar.

Circa 93% din gospodăriile afgane nu au suficientă mâncare în cele 34 de provincii din ţară, potrivit unei anchete telefonice realizată de Programul Alimentar Mondial (PAM) între 21 august, la o săptămână după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, şi 5 septembrie.

„Trei familii din patru reduc porţiile sau împrumută alimente şi cumpără mâncare mai ieftină, renunţând la alimente mai nutritive ca lactatele, carnea sau legumele”, a precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific.

Chiar dacă multe ţări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, unele sunt îngrijotare de modul în care vor fi cheltuiţi banii având în vedere că talibanii se află acum la putere şi consideră că ar trebui impuse condiţii pentru acordarea donaţiilor.

Similare
RECOMANDĂRI