EXTERN

Autorităţile ucrainene anunţă un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca urmare a bombardamentelor ruse

post-img

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în oraşul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, relatează CNN şi BBC citând oficiali ucraineni. La rândul său, Casa Albă a transmis că monitorizează situaţia, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat într-un mesaj pe Twitter că ştie că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporijjia şi că este în contact cu autorităţile ucrainene în legătură cu situaţia. În cele din urmă, incendiul a fost stins şi nu s-au semnalat creşteri de radioactivitate.

ACTUALIZARE ORA 7:00 Serviciile de urgenţă ucrainene au confirmat că au reuşit să stingă incendiul de la centrala nucleară din Zaporijjia.

Atacul rusesc asupra centralei nucleare a provocat un incendiu la una dintre construcţii, o instalaţie cu cinci etaje. Centrala în sine nu a fost afectată, dar exista temerea că focul s-ar putea extinde, dacă nu este controlat rapid.

Pompierii au reuşit în cele din urmă să înceapă aibă acces în jurul orei 5:30 şi au stins focul după aproape o oră. De asemenea, serviciile de urgenţă au anunţat că nu există victime, transmite BBC.

Luptele au încetat în apropierea centralei nucleare din Zaporijjia, iar nivelul de radiaţii este în prezent normal, deşi incendiul continuă la instalaţie, a declarat vineri un purtător de cuvânt al centralei, citat de CNN.

Andrii Tuz a declarat că centrala nu a suferit daune critice, însă doar o singură unitate de generare a energiei din şase este operaţională. „O mulţime de echipamente tehnice au fost lovite” în atac, a declarat el pentru CNN.

Tuz a mai spus că atunci când pompierii au ajuns iniţial să stingă incendiul, au fost întâmpinaţi cu focuri de armă şi s-au întors din drum. Centrala nucleară din Zaporijjia este cea mai mare din Europa, potrivit site-ului uzinei. Aceasta susţine o cincime din totalul energiei electrice generate în Ucraina.

Centrala nucleară are în total şase unităţi, prima fiind conectată la reţeaua electrică în 1984, iar cea de-a şasea în 1995. Zaporijjia este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de oraşul Doneţk, pe teritoriul uneia dintre cele două republici autoproclamate recunoscute luna trecută de Rusia ca state independente.

ACTUALIZARE ORA 4:15.  Ucraina raportează că nu sunt modificări ale nivelurilor de radiaţii la Zaporijjia, iar Casa Albă anunţă că preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu există „nicio schimbare în ceea ce priveşte nivelul de radiaţii la situl centralei nucleare de la Zaporijjia”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

Cel mai mare pericol, perturbarea răcirii reactorului

Un expert în arme nucleare a declarat pentru CNN că cea mai mare îngrijorare este că incendiul ar putea perturba răcirea reactorului de la centrală.

Până în prezent, radiaţiile par să fie în limite  normale, în condiţiile în care există detectoare „peste tot”, care ar fi capabile să depisteze orice variaţii ale radiaţiilor, a spus Jeffrey Lewis.

„Reactoarele sunt structuri mari, sigilate şi din beton. Ele nu ar trebui să ia foc. Nu ştim ce a provocat incendiul. Cea mai mare îngrijorare ar fi dacă un potenţial incendiu ar sparge structura de izolare a reactorului, atunci ar putea deveni periculos”, a explicat Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare pentru Asia de Est la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare.

În plus, ar trebui să existe angajaţi în uzină, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, care ar putea opri reactorul înainte ca focul să ajungă la el, a adăugat el.

„Cea mai mare teamă ar fi dacă zona de izolare ar fi avariată, să spunem, de o rachetă”, a mai spus expertul.

La rândul său, James Acton, director al Programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că cea mai mare îngrijorare ar fi dacă incendiul ar perturba sistemele de răcire ale reactoarelor. Dacă acestea nu se pot răci, combustibilul din interior s-ar putea supraîncălzi şi reactoarele s-ar putea topi.

„Sunt sigur că reactorul a fost oprit, dar combustibilul din interior este încă radioactiv şi necesită în continuare răcire. Trebuie menţinut reactorul rece atât timp cât combustibilul se află înăuntru. Reactorul trebuie să fie ţinut în permanenţă la rece”, a arătat el. În cazul în care răcirea s-ar opri, topirea ar putea interveni în câteva ore sau în câteva zile, în funcţie de cât de mult material radioactiv are reactorul.

Dmitro Kuleba: Ruşii trebuie să înceteze imediat focul!

Ştirea iniţială: 

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris vineri pe Twitter că armata rusă „trage din toate părţile” asupra centralei nucleare din Zaporijjia. „Ruşii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” a cerut Kuleba. Ministrul spune că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

La rândul său, primarul oraşului Enerhodar a declarat că pompierii nu reuşesc să ajungă la incendiu. Potrivit primarului Dmitro Orlov, incendiul a fost provocat de „tirurile continue ale inamicului asupra clădirilor şi unităţilor centralei”. 

Orlov afirmase anterior că se dau lupte intense între forţele ucrainene şi ruseşti la periferia oraşului aflat pe malul Niprului. „O luptă crâncenă este în curs de desfăşurare pe căile de acces către centrala nucleară Zaporijjia. Luptătorii Gărzii noastre Naţionale se apără. Există victime, dar numărul exact şi starea lor nu pot fi determinate în aceste circumstanţe”.

Trupele ruseşti încercaseră să intre în oraş cu tancuri şi să captureze uzina încă de miercuri, dar locuitorii şi angajaţii s-au adunat în jurul uzinei şi pe drumurile din jurul acesteia.