EXTERN

Autorităţile din Venezuela închid complet frontierele, invocând ameninţări la adresa suveranităţii ţării

post-img

Guvernul venezuelean a indicat vineri că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Columbia, transmit agenţiile internaţionale, preluate de Agerpres. Executivul a invocat presupuse „ameninţări la adresa suveranităţii ţării din partea statului vecin, de unde opoziţia regimului de la Caracas aşteaptă intrarea, în cursul zilei de sâmbătă, a ajutoarelor umanitare donate de mai multe ţări şi depozitate în oraşul de frontieră columbian Cucuta”.

Măsura a fost impusă la numai câteva ore după ce preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea comunicaţiilor cu insulele Aruba, Bonaire şi Curaçao - toate teritorii olandeze - precum şi închiderea graniţei cu Brazilia, unde sunt depozitate ajutoare destinate populaţiei din Venezuela.

„Guvernul bolivarian informează publicul că, din cauza seriei de ameninţări grave şi ilegale din partea guvernului columbian la adresa păcii şi suveranităţii Venezuelei, a luat decizia de a închide complet, temporar, podurile Simon Bolivar, Santander şi Union”, a anunţat pe Twitter vicepreşedinta Venezuelei, Delcy Rodriguez.

Oficialul a indicat tot pe reţeaua socială că executivul preşedintelui columbian Ivan Duque pune la dispoziţie teritoriul propriei ţări, la ordinele preşedintelui american Donald Trump, pentru a ataca „dreptul venezuelenilor de a trăi în pace şi suveranitate”. Rodriguez a precizat că „normalitatea la frontieră” va fi restabilită atunci când autorităţile vor „controla actele grosolane de violenţă” despre care Caracas susţine că sunt orchestrate de Bogota.

Aceste măsuri erau de aşteptat după declaraţia de joi a preşedintelui Maduro, în care afirma că ia în considerare închiderea frontierei cu Columbia, unde vineri a avut loc un concert de gală, organizat de miliardarul Richard Branson şi destinat strângerii de fonduri pentru Venezuela.

Maduro îşi acuză frecvent vecinul că ţese „planuri de război” împreună cu SUA, motiv pentru care a ordonat în urmă cu câteva zile o desfăşurare specială a forţelor militare pentru a apăra teritoriul ţării.

Forţele de opoziţie au anunţat că în această sâmbătă vor pătrunde pe teritoriului Venezuelei ajutoare umanitare acordate de mai multe state, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Columbia şi Brazilia, împotriva voinţei guvernului de la Caracas.

Oraşul columbian Cucuta, statul brazilian Roraima, învecinate cu Venezuela, precum şi Curaçao, teritoriu autonom al Olandei din Marea Caraibelor, sunt cele trei puncte de primire şi depozitare a produselor alimentare şi a medicamentelor destinate populaţiei din Venezuela, care suferă de pe urma gravei crize economice pe care o traversează ţara.

Pe de altă parte, opozantul Juan Guaido, recunoscut de peste 50 de ţări ca preşedinte interimar al Venezuelei, a afirmat că armata a „participat” la operaţiunea care i-a permis să ajungă vineri la Cucuta, în Columbia, în pofida unui ordin al justiţiei care îi interzicea să părăsească ţara, notează AFP.

„Problema este cum am ajuns noi aici când au interzis spaţiul aerian, orice fel de traversare maritimă, au blocat drumurile (...) Suntem aici tocmai pentru că forţele armate au participat şi ele la acest proces”, a declarat Juan Guaido presei alături de preşedinţii Columbiei, Chile, Paraguayului şi de secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro.

Îmbrăcat într-o cămaşă albă, înconjurat de poliţişti, Juan Guaido a participat vineri de partea columbiană a frontierei la concertul organizat în favoarea intrării ajutorului umanitar în Venezuela.