Atac sângeros asupra unei baze a armatei din Mali: zeci de morţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Atac sângeros asupra unei baze a armatei din Mali: zeci de morţi

Armata din Mali a suferit vineri una dintre cele mai puternice lovituri din ultimii ani, după moartea a 53 de militari şi a unui civil într-un atac terorist asupra unei tabere militare de la Indelimane, în apropiere de frontiera cu Nigerul.

De asemenea, un număr neprecizat de soldaţi malieni erau daţi dispăruţi, vineri, potrivit unei surse militare.

Atacul de la Indelimane nu a fost încă revendicat, iar circumstanţele acestui nou atac nu au fost precizate până acum.

România participă din luna octombrie cu 120 de miliari la misiunea ONU de menţinere a păcii din Mali (MINUSMA), unde grupările jihadiste având legături cu al-Qaida pun probleme mai ales în nordul şi centrul ţării.

„În urma atacului asupra poziţiei FAMA (Forţele armate din Mali) de la Indelimane, întăririle trimise la faţa locului au găsit 54 de cadavre, printre care un civil”, a anunţat ministrul comunicării din Mali, Yaya Sangare, vineri seară, pe Twitter. Ministrul a menţionat că sunt „zece supravieţuitori”, dar şi „pagube materiale importante” în baza Indelimane, în localitatea Ansongo, din sectorul Menaka.

„Situaţia este sub control. Cercetările şi procesul de identificare a cadavrelor continuă”, a adăugat ministrul Sangare.

Ce se întâmplă în Mali şi ce fel de misiune are România acolo

În urma atacului de vineri, armata din Mali a suferit una dintre cele mai puternice lovituri din ultimii ani, notează France-Presse.

În urmă cu o lună, 40 de militari au fost ucişi în două atacuri jihadiste, la 30 septembrie şi 1 octombrie, în apropiere de Burkina Faso, ţară situată la sud de Mali. Mai multe surse  au estimat însă că acest bilanţ oficial de 40 de morţi a fost subevaluat.

Nordul statului Mali a ajuns în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste având cu legături cu Al-Qaida, pe fondul derutei armatei din cauza unei rebeliuni a tuaregilor. Jihadiştii au fost în mare parte alungaţi sau dispersaţi în urma lansării în ianuarie 2013, la iniţiativa Franţei, a unei intervenţii militare, care continuă şi în ziua de azi. Totuşi, violenţele jihadiste nu numai că au persistat, dar s-au propagat din nord spre centrul Mali, apoi în Burkina Faso şi Nigerul vecine, amestecându-se uneori cu conflictele intercomunitare soldate cu sute de morţi.

De la mijlocul lunii octombrie, România contribuie la eforturile internaţionale de menţinere a păcii din Mali cu un detaşament al Forţelor Aeriene format din 120 de militari şi patru elicoptere IAR-330 L-RM. Militarii români i-au înlocuit pe cei canadieni în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Baza românilor este la Gao, un oraş din estul ţării.

Este vorba de 120 de militari (piloţi, personal tehnic şi medical) ai detaşamentului „Carpathian Pumas”, care vor executa, la solicitarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, misiuni de evacuare medicală - MEDEVAC, misiuni de căutare-salvare - CASEVAC, transport trupe şi materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană şi misiuni de observare în sprijinul ONU.

Deja militarii români au executat săptămâna aceasta prima misiune de evacuare medicală în teatrul de operaţii. Echipajele celor două elicoptere IAR 330 L-RM, unul configurat pentru evacuare medicală şi un al doilea cu rol de sprijin, s-au mobilizat în vederea evacuării unui militar ONU aflat în misiune de patrulare şi care intrase în şoc termic din cauza temperaturilor ridicate, a informat MApN.

Similare
RECOMANDĂRI