Astăzi la Bruxelles au început negocierile privind Brexitul
Sursa foto:Cat costa Clujul Vizualizari:

Astăzi la Bruxelles au început negocierile privind Brexitul

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind Brexitul au început luni la Bruxelles, la aproape un an de la referendumul privind relaţia Londrei cu spaţiul comunitar.

„Lansăm astăzi negocierile pentru retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană (...) Obiectivul nostru este clar: mai întâi vrem să abordăm incertitudinile cauzate de Brexit", a declarat la Bruxelles, Michel Barnier, înainte de începerea discuţiilor cu David Davis, notează euractiv.ro

Negociatorii celor două părţi au convenit să meargă înainte cu data de 19 iunie, aşa cum a fost plănuit, în ciuda rezultatului slab obţinut de conservatori la acest scrutin convocat de May în speranţa că îşi va întări poziţia politică pentru discuţiile cu UE.

Theresa May conduce acum un guvern minoritar şi există semne de întrebare în legătură cu abilitatea guvernului de a începe aceste negocieri. Premierul şi alţi înalţi oficiali, inclusiv ministrul pentru Brexit, David Davis, au dat asigurări săptămâna trecută că priorităţile guvernului şi calendarul negocierilor nu s-au schimbat în urma alegerilor.

Ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, a declarat vineri că priorităţile Marii Britanii în negocieri vor fi protejarea locurilor de muncă şi a economiei. 

Marea Britanie îşi propune să încheie un acord cu UE „ca niciun altul în istorie", a declarat luni ministrul britanic pentru Brexit, cu câteva ore înainte de deschiderea negocierilor cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană.

„Drumul este încă lung, dar destinaţia noastră este clară: un parteneriat profund şi special între Marea Britanie şi UE, un acord ca niciun altul în istorie", a spus el într-un comunicat publicat înainte de sosirea sa la Bruxelles.

Dacă negocierile decurg fără probleme, Londra ar urma să părăsească UE la sfârşitul lunii martie 2019, chiar în timpul Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene.

Preşedintele Legislativului european, Antonio Tajani, şi coordonatorul privind negocierile pentru Brexit al PE, Guy Verhofstadt, au subliniat necesitatea de a proteja interesele cetăţenilor europeni în cadrul negocierilor care vor stabili condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Poziţia Parlamentului European este clară. Protejarea drepturilor a milioane de cetăţeni UE afectaţi de Brexit, respectarea obiectivelor Acordului de la Belfast şi onorarea angajamentelor financiare făcute de Guvernul britanic vor fi indispensabile în vederea obţinerii acordului Parlamentului European asupra înţelegerii privind ieşirea Marii Britanii”, a afirmat Antonio Tajani.

„Mă bucur că ne ţinem de calendarul de negociere, care este oricum destul de strâns. Haideţi acum să facem progrese în domeniul drepturilor cetăţenilor şi să creăm securitate juridică atât pentru oameni, cât şi pentru companiile noastre", a precizat Guy Verhofstadt.

Similare