Obligativitatea vaccinării contra covid câştigă teren în lume în confruntarea cu răspândirea variantei delta. Ea vizează cel mai adesesa populaţii ţintite, precum cadrele sanitare. Dar există şi câteva ţări care au impus obligativitatea vaccinării pentru toţi adulţii, arată o analiză a publicaţiei belgiene Le Soir, preluată de Rador.
În Tadjikistan, un decret guvernamental îi obligă pe toţi cetăţenii de peste 18 ani să se vaccineze. Turkmenistanul, una din puţinele ţări din lume care nu a declarat niciun caz de covid, a anunţat pe 7 iulie că face vaccinarea obligatorie pentru „toate persoanele de peste 18 ani fără contraindicaţii medicale”.
În Vatican, o notă datată 8 februarie a făcut obligatoriu vaccinul pentru locuitorii celui mai mic stat din lume şi pentru angajaţii care lucrează acolo.
Obligativitate pentru anumite categorii
În Franţa, personalul din spitale, clinici şi case de bătrâni, ca şi profesioniştii şi voluntarii care îngrijesc persoane în vârstă au termen până pe 15 septembrie să se vaccineze.
În Grecia, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul din casele de bătrâni cel târziu până pe 16 august şi pentru cadrele sanitare începând de la 1 septembrie.
În Italia, un decret lege din 25 mai obligă medicii şi personalul din sănătate să se vaccineze, sub ameninţarea de a nu mai putea să lucreze în contact cu alte persoane. Această obligativitate a fost atacată în justiţie de 300 de cadre medicale.
În Anglia, guvernul a anunţat pe 16 iulie că va face obligatorie vaccinarea angajaţilor din casele de bătrâni, inclusiv personalul nemedical.
În Rusia, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din sectorul serviciilor. De atunci, alte localităţi, printre care Sankt-Petersburg şi regiunea sa au luat măsuri similare.
Kazahstanul a ordonat pe 1 iulie vaccinarea obligatorie a majorităţii angajaţilor care au contact cu alte persoane. Arhipelagul Fidji a făcut obligatorie vaccinarea angajaţilor din sectorul public şi din cel privat. Funcţionarii vor trebui să-şi ia concediu dacă nu au primit prima doză de vaccin până pe 15 august şi riscă să fie concediaţi dacă a doua doză nu le este administrată înainte de 1 noiembrie. În sectorul privat, angajaţii vor trebui să fi primit prima doză până pe 1 august. În Guineea Ecuatorială, vaccinarea este obligatorie din 20 iulie pentru unele profesii, precum militarii, pesonalul din sănătate sau cadrele didactice.
În Ungaria, prim-ministrul Viktor Orban a anunţat pe 16 iulie că vaccinarea va deveni obligatorie pentru cadrele sanitare, fără a preciza la ce dată.
În Statele Unite, oraşul San Francisco a anunţat la sfârşitul lunii iunie că va cere celor circa 35.000 de funcţionari ai săi să se vaccineze, sub ameninţarea unor sancţiuni ce pot merge până la concediere. Această cerinţă nu va deveni efectivă decât atunci când vaccinurile vor fi fost total aprobate de agenţia americană a medicamentelor (FDA).
Nu obligatorie, dar aproape
În unele ţări obligativitatea nu este formală, dar restricţiile pentru nevaccinaţi sunt de aşa natură încât se înrudesc cu o cvasi-obligativitate:
În Statele Unite, Casa Albă a anunţat joi că angajaţii federali vor trebui fie să fie vaccinaţi, fie să poarte masca în continuu şi să se testeze regulat, o dată sau de două ori pe săptămână. Vor avea de asemenea limitări la deplasări. Statul federal are 4 milioane de angajaţi.
Înainte, oraşul New York anunţase că angajaţii din spitalele publice ale metropolei trebuie, începând din 2 august, să fie vaccinaţi sau să se testeze în fiecare săptămână. Aceeaşi măsură trebuie să se aplice din 13 septembrie tuturor funcţionarilor din oraş (poliţişti, pompieri şi cadre didactice).
Arabia Saudită a anunţat pe 18 mai că vaccinarea va fi obligatorie începând din august pentru a intra în instituţii guvernamentale şi private, inclusiv de învăţământ şi de divertisment, ca şi în transportul în comun. Doar angajaţii vaccinaţi din sectorul public şi privat se vor putea întoarce la locul lor de muncă.
În Pakistan, de la 1 iulie, provincia Balucistan intezice persoanelor nevaccinate să intre în servicii publice, parcuri, centre comerciale şi transportul în comun. Funcţionarii din provincia Sind care refuză să se vaccineze nu vor mai fi plătiţi, în vreme ce provincia Penjab a ameninţat că va tăia telefoanele celor care vor refuza vaccinul.
În China, la mijlocul lunii iulie, circa 20 de comunităţi locale printre care oraşul Chuxiong (510.000 de locuitori, sud-vest) au avertizat că cei de peste 18 ani nevaccinaţi nu vor mai fi primiţi în curând în spitale, şcoli sau transportul public. Comitatul Tianhe (centru) a ameninţat cu concedierea funcţionarii nevaccinaţi până pe 20 iulie.