Ambasadorul Myanmar la Londra a fost încuiat pe dinafară, la ordinele armatei, şi a dormit în maşină
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul Myanmar la Londra a fost încuiat pe dinafară, la ordinele armatei, şi a dormit în maşină

Ambasadorul Myanmar la Londra, Kyaw Zwar Minn, a fost încuiat pe dinafară de propriul adjunct, care a preluat controlul în numele armatei. Ambasadorul a descris evenimentul drept o lovitură de stat, dată chiar în mijlocul Londrei, relatează BBC.

Kyaw Zwar Minn a spus că ataşatul militar le-a cerut unor angajaţi ai ambasadei să plece din clădire, iar pe el l-a concediat.

Diplomatul a criticat în ultimele săptămâni dictatura militară instaurată în urmă cu două luni în Myanmar şi a cerut eliberarea liderului civil ales democratic, Aung San Suu Ky.

El şi-a petrecut noaptea în maşină, la doar câţiva metri de ambasada din care a fost exilat.

În Myanmar forţele de ordine au omorât circa 600 de protestari după ce armata a preluat controlul.

Kyaw Zwar Minn a făcut un apel la guvernul britanic să nu-l recunoască pe noul ambasador al juntei militare şi să îi trimită înapoi în Myanmar.
„A avut loc o lovitură de stat în Myanmar în februarie. Acum există aceeaşi situaţie în centrul Londrei”, a spus el, adăugând că personalul ambasadei este ameninţat cu „pedepse severe” dacă nu continuă să lucreze pentru guvernul militar.

Conform Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, mandatul unui ambasador se încheie oficial după ce ţara gazdă a fost notificată în legătură cu acest lucru.

Ministerul de Externe a confirmat că a primit notificarea şi că „trebuie să accepte decizia luată de guvernul din Myanmar”, chiar dacă ministrul Dominic Raab a condamnat incidentul de la Londra.

Adjunctul ambasadei, Chit Win, a preluat funcţia de însărcinat cu afaceri la Londra, relatează Reuters, citând diplomaţi care cunosc situaţia. Cu toate acestea, Ministerul de Externe a declarat că „nu a primit nicio notificare oficială”.

Un însărcinat cu afaceri îndeplineşte rolul de şef al unei misiuni diplomatice în absenţa unui ambasador.

Criza din Myanmar s-a declanşat în urmă cu două luni, când armata a preluat controlul statului după o victorie clară a partidului lui Aung San Suu Kyi, Liga Naţională pentru Democraţie.

Mii de oameni au ieşit în stradă în toată ţara pentru a protesta faţă de lovitura de stat, iar armata a folosit tunuri cu apă pentru a dispera manifestanţii. Protestele au escaladat, iar forţele armate au recurs la gloanţe de cauciuc, dar şi muniţie de război.

Martorii spun că soldaţii au atacat oamenii pe stradă la întâmplare, iar unii oameni au fost ucişi chiar în locuinţele lor.

Circa 600 de persoane au fost ucise în timpul protestelor.
Similare
RECOMANDĂRI