Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegeri locale în Rusia. Opoziţia încurajează populaţia să folosească o aplicaţie care le sugerează cu cine să voteze

Ruşii votează duminică la alegerile locale. Un scrutin care de obicei nu atrăgea atenţia, a devenit acum un adevărat câmp de luptă împotriva preşedintelui Putin. Respinşi să candideze, politicienii opoziţiei speră să-şi facă simţită prezenţa pe internet, unde încurajează oamenii să folosească o aplicaţie, care le sugerează cu cine să voteze pentru a slăbi autoritatea partidului de la putere.

Smart Voting este numele unei aplicaţii create de opoziţia rusă anul trecut şi aşa cum sugerează şi numele, îşi doreşte să-i ajute pe cetăţeni să aleagă inteligent pe cine pun ştampila.

Zeci de candidaţi ai opoziţiei nu au fost acceptaţi în cursă, autoritatea electorală invocând nereguli în ce priveşte strângerea semnăturilor. Aşa că, pe buletinele de duminică se vor regăsi în principal oamenii partidului puterii.

Prin Smart Voting ruşii pot afla foarte simplu cine sunt aceştia şi pe ce alternative să pună ştampila: îşi introduc adresa, află candidaţii din circumscripţia lor şi pe cine reprezintă.

Respingerea candidaţilor opoziţiei a declanşat vara aceasta unele dintre cele mai ample proteste anti-Putin din ultimii ani.

Sute de persoane au fost arestate şi unii politicieni şi activişti sunt anchetaţi sau chiar au fost condamnaţi la închisoare pentru organizarea de demonstraţii neautorizate.

Similare
RECOMANDĂRI