Alegeri legislative anticipate în Ucraina. Ucrainenii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege Rada Supremă
Sursa foto:unian.net Vizualizari:

Alegeri legislative anticipate în Ucraina. Ucrainenii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege Rada Supremă

La trei luni de la alegerile prezidenţiale, ucrainenii sunt aşteptaţi, astăzi, din nou la urne, de data aceasta în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, după sistemul electoral mixt.

Asta după ce, în luna mai, preşedintele Ucrainei a dizolvat Parlamentul, iar alegerile programate iniţial în toamnă au fost stabilite cu trei luni mai devreme. Calculul său pare să funcţioneze, or, partidul profită de popularitatea lui Zelenski. Reţeta de succes este aceeaşi şi include mai ales tineri politicieni fără legături cu vechile partide – detestate de către mulţi ucraineni. Excepţia este şeful de campanie, Dmytro Rasumkov, fost consilier politic, cândva membru al Partidului Regiunilor al fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Partidul preşedintelui Zelenski se estimează că ar putea obţine o victorie zdrobitoare şi o majoritatea absolută.

La trei luni după triumful său în scrutinul prezidenţial în Ucraina, fostul actor de comedie Vladimir Zelenski se pregăteşte să reproducă acest succes astăzi, 21 iulie, în alegerile parlamentare anticipate, la care partidul său - „Slujitorul poporului” - este principalul favorit, promiţând „să cureţe ţara de corupţie”, scrie France Presse.

Această formaţiune recent creată şi denumită „Slujitorul poporului” – după numele unui serial televizat în care Zelenski interpreta rolul unui profesor devenit pe neaşteptate preşedinte – este creditată cu între 42% şi 52% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor, cu mult înaintea rivalilor săi.

Este un sprijin impresionant pentru un partid total necunoscut până la începutul campaniei prezideţiale a lui Zelenski, care şi-a învins în mod zdrobitor predecesorul, Petro Poroşenko, câştigând 73% din sufragii în aprilie, cu promisiunea de a „sparge sistemul”.

„Vrem să credem că tinerii care nu au făcut niciodată politică şi nu sunt implicaţi în corupţie şi în escrocherii vor reuşi să facă totul ca Vasil Goloborodko”, personajul încarnat pe ecran de Zelenski, care apără interesele oamenilor obişnuiţi, subliniază sociologul Irina Bekeşkina, directorul fundaţiei Iniţiative democratice din Kiev.

„Este posibil ca până la 75% dintre deputaţii aleşi să fie novici", prezice Alexandr Susko, director executiv al Fundaţiei internaţionale „Renaşterea”, din Kiev. Analiştii salută cu prudenţă o reînnoire parlamentară, temându-se de lipsa de competenţă a noilor parlamentari neexperimentaţi şi de un posibil „haos”. De cealaltă parte, un alegător citat de France Presse a declarat că lipsa experienţei politice nu este gravă şi că „importantă este lipsa experienţei în corupţie”.

Dintre cele 20 de partide înscrise în cursă, multe altele au şanse să treacă pragul electoral de 5%, între care formaţiunea prorusă Platforma de opoziţie (12-14%, potrivit sondajelor), urmată de mişcările prooccidentale Solidaritatea europeană a fostului preşedinte Petro Poroşenko (7-9%) şi Batkivşcina (Patria) a fostului premier Iulia Timoşenko (6-7%).  

Similare
RECOMANDĂRI