Alegeri în Suedia: Prim-ministrul Stefan Lofven cheamă opoziţia la dialog în absenţa unei majorităţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegeri în Suedia: Prim-ministrul Stefan Lofven cheamă opoziţia la dialog în absenţa unei majorităţi

Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven, a chemat luni opoziţia la dialog, la finalul unor alegeri legislative care plasează extrema-dreaptă în poziţia de arbitru într-un peisaj politic fragmentat, transmite AFP.

Într-un discurs, Stefan Lofven s-a arătat determinat să rămână în fruntea executivului şi să blocheze potenţiala influenţă privind configuraţia puterii a formaţiunii anti-imigraţie Democraţii Suedezi.

„Un lucru este sigur, nimeni nu a obţinut majoritatea. Este deci natural să lansăm o colaborare între blocuri”, a declarat Lofven.

Împreună cu ecologiştii şi Partidul Stângii, blocul de centru-stânga deţine un mandat în plus faţă de blocul de centru-dreapta, după numărarea a 99,8% din voturi în circumscripţiile electorale (40,6% faţă de 40,3% - n.red.).

Rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut miercuri, după ce vor fi numărate şi voturile exprimate de cei 200 de mii de suedezi din străinătate.

Acest scrutin a reprezentat „finalul politicii blocurilor”, a adăugat şeful guvernului suedez, amintind partidelor de centru-dreapta „responsabilitatea morală” ce le revine.

„Acest guvern a expirat. El trebuie să plece”, le-a spus însă susţinătorilor Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat, din rândul opoziţiei.

Fără a-şi atinge obiectivele, extrema-dreaptă suedeză afirmă că a câştigat o „influenţă enormă”. Cu 62 de mandate şi 17,6% din sufragii, aceasta a obţinut cu aproape cinci puncte mai mult decât la precedentele alegeri, dar a eşuat în încercarea de a deveni a doua formaţiune din ţară, scrie Agerpres.

În Suedia, ieri au avut loc alegeri parlamentare şi niciuna dintre formaţiunile şi alianţele înscrise în cursa electoralã nu a reuşit sã obţinã majoritatea.
Similare
RECOMANDĂRI