Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Alegeri” generale în Coreea de Nord. Vot obligatoriu şi candidaţi unici pentru cele 700 de locuri în parlament

În Coreea de Nord sunt alegeri parlamentare şi toată ţara e în sărbătoare. Votul obligatoriu pentru candidaţi unici şi cu un rezultat dinainte ştiut înseamnă că scrutinul este doar un motiv pentru adunări populare, muzică şi dans.

Imaginile lasă impresia unui eveniment de anvergură la care participă liderul suprem al Coreii de Nord.

În realitate însă, Kim Jong Un mergea să voteze în alegerile pentru parlamentul local, numit Adunarea Supremă a Poporului.

Procesul electoral este însă mai mult teatru.

Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii care au cel puţin 17 ani. Pe buletinul de vot apare un singur nume, nu există ştampile sau ceva de bifat iar întregul vot înseamnă că cetăţenii iau buletinul de pe masă şi îl introduc într-o urnă aflată la vedere.

În acest fel se confirmă, mai degrabă decât se aleg, cei 700 de parlamentari.

Şi asta pentru că, în absenţa unei mize, cel mai mare efort este dedicat programelor artistice organizate la secţiile de votare.

Rezultatele dinainte ştiute sunt prezentate în câteva zile, după ce întâi se anunţă prezenţa impresionantă la urne. Acum 5 ani a fost de 99,97%.

Câţiva cetăţeni nu au putut vota din cauza problemelor de sănătate, deşi în Coreea de Nord există o glumă că în ziua alegerilor nimeni nu moare şi toată lumea se simte bine.

Similare
RECOMANDĂRI