AIEA confirmă instalarea de centrifuge avansate în Iran
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

AIEA confirmă instalarea de centrifuge avansate în Iran

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a instalat centrifuge avansate susceptibile să-i crească stocul de uraniu îmbogăţit, o nouă etapă în reducerea angajamentelor asumate de Teheran prin acordul nuclear din 2015, transmit AFP şi dpa.

Începând de sâmbătă, Iranul 'instalase sau era în curs să instaleze', la centrul de la Natanz, 22 de centrifuge de tipul IR-4, una de tip IR-50, 30 de tip IR-6 şi trei modele IR-6, conform verificărilor efectuate la faţa locului de inspectorii Agenţiei, a indicat un purtător de cuvânt al AIEA, într-un comunicat.

Iranul, care a prezentat el însuşi detalii despre aceste măsuri sâmbătă, a mai anunţat că va continua să autorizeze acelaşi nivel de acces pentru inspectorii ONU responsabili cu supravegherea programului său nuclear. Duminică, directorul interimar al AIEA, Cornel Feruţă, s-a deplasat la Teheran, unde s-a întâlnit cu responsabili iranieni.

Potrivit acordului nuclear din 2015, Iranul nu este autorizat în acest stadiu să producă uraniu îmbogăţit decât cu centrifuge de primă generaţie (IR-1).

Intrarea în funcţiune a centrifugelor avansate ar urma să accelereze producţia de uraniu îmbogăţit şi să crească stocurile deţinute de Iran, care încă din iulie depăşesc limita de 300 kg stabilită prin acordul încheiat în 2015 între Republica islamică şi marile puteri (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi SUA).

Agenţia de la Viena a mai indicat luni că Teheranul a informat-o duminică cu privire la intenţia sa de a instala 'în cascadă' (un procedeu destinat să amelioreze procesul de îmbogăţire) 164 de centrifuge de tip IR-4 şi 164 de modele IR-2m.

AIEA va lua în discuţie începând de luni, în cadrul reuniunii trimestriale a Consiliul guvernatorilor, rezultatul verificărilor şi urmărirea situaţiei din Iran.

Iranul a început în luna mai să-şi reducă angajamentele consimţite, după ce SUA au decis anul trecut să se retragă din acord şi să reimpună sancţiuni împotriva Republicii islamice.
Similare
RECOMANDĂRI