EXTERN

Acord istoric între Consiliul UE şi Parlamentul European: România va beneficia de aproape 80 miliarde de euro din bugetul UE

post-img

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns marţi la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European în cadrul negocierilor menite să asigure acordul Parlamentului pentru următorul cadru financiar multianual, bugetul pe termen lung al UE, informează Consiliul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au început ca urmare a acordului şefilor de stat sau de guvern din UE din 21 iulie 2020 privind un plan istoric de relansare de 1.824 de miliarde de euro, alcătuit dintr-un CFM 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro şi dintr-un instrument de recuperare economică de 750 de miliarde de euro.

Din cele 1.824 de miliarde de euro, România ar urma să beneficieze de 79,9 miliarde de euro

Cele 79,9 miliarde de euro anunţate la 21 iulie de preşedintele Klaus Iohannis în urma unor negocieri care au durat patru zile şi patru nopţi vor proveni după cum urmează: 33,5 miliarde de euro din cadrul NGEU şi 46,4 miliarde de euro din cadrul CFM, au declarat, la momentul respectiv, surse europene pentru CaleaEuropeană.ro. Sursele citate au mai precizat că alocarea de 79,9 miliarde de euro este calculată la preţurile de referinţă din 2018, însă în preţuri curente pachetul va ajunge la 84 de miliarde de euro.

Modificat de-a lungul negocierilor, planul de redresare economică este compus din 390 de miliarde de euro disponibile sub formă de granturi şi din 360 de miliarde de euro disponibile prin intermediul împrumuturilor. Formula iniţială propusă de Comisia Europeană prevedea alocări de 500 de miliarde de euro prin granturi nerambursabile şi 250 de miliarde de euro prin credite.

Din totalul celor 79,9 miliarde de euro, 16,7 miliarde vor putea fi obţinute prin împrumuturi, iar 63,2 miliarde vor consista în fonduri nerambursabile la nivelul CFM şi în cadrul NGEU.

Ca o comparaţie, în cei 13 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, România a primit de la Uniunea Europeană aproximativ 55 de miliarde de euro. Fondurile totale disponibile pentru următorii ani, atât rambursabile, cât şi nerambursabile, vor depăşi această bornă.

Acordul a fost încheiat în urma unor consultări intensive cu Parlamentul şi Comisia care au fost în desfăşurare de la sfârşitul lunii august. Acesta completează pachetul financiar cuprinzător de 1.824,3 miliarde de euro negociat de liderii UE în iulie, care combină următorul cadru financiar multianual – 1.074,3 miliarde de euro – şi un instrument de recuperare temporară de 750 miliarde de euro, următoarea generaţie UE (în preţurile din 2018).