50 de soldaţi estonieni se alătură operaţiunii franceze Barkhane
Vizualizari:

50 de soldaţi estonieni se alătură operaţiunii franceze Barkhane

Un număr de 50 de soldaţi estonieni vor pleca la finalul lunii mai sau începutul lui iunie spre Mali pentru a se alătura militarilor francezi din operaţiunea antijihadistă Barkhane, potrivit AFP, care citează o sursă militară estoniană.

Potrivit Agerpres, este pentru prima oară când soldaţi străini vor lua parte direct la această operaţiune franceză. Militari din circa 30 de ţări, printre care germani, olandezi, elveţieni şi suedezi, au fost în Mali, dar în cadrul misiunii MINUSMA a Naţiunilor Unite.

Unitatea estoniană va include 36 de soldaţi de infanterie, traducători, precum şi o echipă de asistenţă de şase persoane, a explicat colonelul Aron Kalmus, şeful departamentului de operaţiuni al armatei estoniene, pentru agenţia de presă BNS. Ei vor avea la dispoziţie cinci transportoare de trupe blindate Pasi XA-188, de fabricaţie finlandeză.

Decizia Guvernului estonian de a trimite soldaţi în Mali a fost anunţată în luna martie. Parlamentul din Tallinn a confirmat-o miercuri: 69 de deputaţi au votat pentru, iar 2 împotrivă.

Estonienii vor fi defăşuraţi la o bază militară apropiată de oraşul Gao, în nordul ţării, iar principala lor misiune în Mali va fi reprezentată de paza acestei locaţii şi de patrularea în Gao şi în împrejurimi.

În 2014, Estonia, care este membru al NATO şi al UE, a trimis 50 de soldaţi în Republica Centrafricană în cadrul unei misiuni militare europene.

Liderii de la Tallinn salută cooperarea militară cu Franţa, notează AFP, care adaugă că, pe 3 martie, patru aparate Mirage 2000-5 franceze au început o misiune în cele trei ţări baltice (Estonia, Lituania, Letonia) în cadrul operaţiunii Poliţia Aerului a NATO. Acestea sunt staţionate pentru prima dată în Estonia, la baza aeriană Amari, unde au înlocuit avioane de vânătoare italiene. 
Similare